PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Felsőszölnök, Nemzetiségek képviselői Vasban 2017.05.10

  nyomtatási kép

Nemzetiségek képviselői kirándultak Vasban

2017. május 10

Felsőszölnök - Kihelyezett ülést tartott az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága Vas megyében.

A kétnapos programon a szlovén értékekkel, örökségekkel ismerkedtek a vendégek.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló szeretettel fogadta a nemzetiségek bizottságának tagjait Felsőszölnökön. Amellett, hogy kihelyezett bizottsági ülést tartottak, a szószólók megismerkedhettek a szlovén nemzetiségi települések értékeivel. Meglátogatták például a Szlovén Mintagazdaságot és a felsőszölnöki Kocsis József Kétnyelvű Általános Iskolát is.


A kihelyezett bizottsági ülés fő témaköre a szlovén nemzetiség helyzete volt - tudtuk meg Kissné Köles Erikától. - Az alapvető célunk a bizottság meghívásával az volt, hogy azoknak a szószólóknak, akik nem jártak még a szlovén Rába-vidéken, megmutassuk azt, hogy kik vagyunk, mik az erényeink, mik a gondjaink. Továbbá ismertettük, milyen eredményeket értünk el a környéken az elmúlt időszakban - részletezte a szószóló.


Történelmi eseménynek is nevezhető a bizottság látogatása, ugyanis Felsőszölnökön parlamenti bizottság még nem járt. - A szándék az, hogy azoknak a Budapesten dolgozó kollégáknak a helyszínen részletezzük jövőbeli terveinket. Hiszen csak két olyan országos nemzetiségi önkormányzat létezik, amelynek vidéken van a székháza: a szlovén és a román. Kevésbé vagyunk a többiek előtt ismertek, hiszen csak ritkán jutnak el ide. Bízom abban, hogy személyes tapasztalatokat szerezve a  bizottság tagjai támogatólag szólalnak  majd fel a jövőben a  szlovének törekvéseiért. Hiszen a kormány segítsége nélkül nem tudunk előrelépni. 


Most éppen a Kühár-emlékház és az általános iskola tetőszerkezetének korszerűsítése a cél - fejtette ki Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló. A kihelyezett bizottsági ülésen V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a vendégeket.

Forrás: Vaol.hu, Vadas Krisztina

Fotó: Szendi Péter