PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Kám, Jeli Arborétum, Jeli Nap 2017.05.05 10:00

  nyomtatási kép

JELI NAP

A Jeli Arborétum évadnyitó rendezvénye

Kám, 2017. május 5.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt., mint a Vas megyei állami tulajdonú erdők és a Jeli Arborétum kezelője köszöntötte a résztvevőket a Jeli Arborétum évadnyitó ünnepségén.


A Jeli Napon gróf Ambrózy- Migazzi István sírjának megkoszorúzására is sor került, ahol beszédet mondott Ruborits Tamás az Arborétum vezetője.

 

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő ünnepi köszöntővel készült a Jeli Napokra, melyben többek között beszélt Ambrózy-Migazzi gróf 1922-ben kezdődő tündérkert-építési munkájáról, amely az azóta eltelt majdnem száz év során generációk sokaságának okozott jó kedvet, örömet. Majd folytatta, különösen ilyenkor, tavasz végén, amikor az arborétum életre kel, és ezernyi színével körbeöleli az itt sétáló vendégeket.


A szivárvány színei és néma ünnepély burkolja be a kertet, s vele az ide látogatókat. A gróf álma ma minket éltet. Kitartó és nem megalkuvó álom volt ez: ő hitt abban, hogy a messzi vidékeken élő növények sokasága, különösképpen a havasszépe, a rhododendron, itthon is virágozhat. S hogy erre a célra, megfelelő szakértelemmel, alkalmassá tehető a magyar föld és klíma. Az ő álma hajtja, azóta is, az arborétumot támogató, fejlesztő és megóvó szakembereket.


Az államtitkár felhívta arra a figyelmet, hogy nem feledhetjük: ezeket a virágokat ajándékként hozták ide számunkra. Most, a csúcsvirágzás idején, hálásan gondolunk a vízióra, amelyet mi, utódok élvezhetünk.

Ráadásul, a mai napon a gróf álma tovább színesedik: az új liliomfák, vagyis magnóliák, illetve japáncseresznyék átadására kerül sor. Ezek a csodás növények virágalagutat varázsolnak körénk és mutatják azt az évről évre látható gyarapodást és fejlődést, amely az arborétumot még tovább gazdagítja.


Minden évben tapasztaljuk, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. folyamatos és jelentős fejlesztéseket hajtott és hajt végre az erdészet és az arborétum területén, s ebben a munkában mi is támogatjuk őket.

 

Végezetül V. Németh Zsolt azt kívánta, hogy minél több jövőbeni generáció is élvezhesse a Jeli arborétum és az itt található friss virágok szépségét!

Forrás: FM