PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Vasvár, A Tánc Világnapja ünnepi műsor 2017.04.29 19:00

  nyomtatási kép

A TÁNC VILÁGNAPJA alkalmából a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes  bemutatta a Kerek égen járó? c. ünnepi műsort

2017. április 29. VASVÁR  Nagy Gáspár Kulturális Központ

Az ünnepségen Közreműködött a Bendő Zenekar, melynek tagjai már ifjú diákkoruk óta húzzák a talp alá valót, Galánta környéki falvak lakói?


Ünnepi beszédével köszöntötte a résztvevő közönséget V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő, melyben többek között elmondta:

A tánc a szabadsággal és a vidámsággal egylényegű. A tánc könnyedebbé és jobbá tehet minket. 35 éve ünneplejük a világnapját, amikor is fejet hajtunk egy régi Mester, az 1727-ben, ezen a napon született Jean-Georges Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója előtt. Akit nem kisebb jelzővel illet az utókor, mint a Balett Shakespeare-je.


A képviselő folytatta azzal, hogy kiváló földink, Andrásfalvy Bertalan professzor úr, akitől annyit tanulhattunk, A tánc születése című dolgozatában (2002) így ír: A tánc felfokozott, művészi mozgás. Nem gyakorlati, hasznos tevékenység, hanem érzelmek, indulatok megélésének, kifejezésének és megszelídítésének eszköze, nyelve. Kifejezheti, elmélyítheti a szeretetet, a kapcsolatot, az egybetartozást, és kifejezheti a harcot, a vetélkedést, a gyűlöletet és a küzdelemre készülődést. Az embert ezek a szélsőséges érzések mélyen érintették a kezdetektől, de a társadalom ezek kifejezését nem mindenkor engedte meg, és nem minden formában.


A ma is élő magyar népi táncok sajátos mozgásformái, a hangulatban, az erőben bővelkedő férfitáncok arra engednek következtetni, hogy az első magyar táncok harci táncok voltak. Erre utal a játékos táncok alakzata is, amelyeket túlnyomó részt körben járnak. Ennek az lehetett a magyarázata, hogy a táncoknak a tűz lehetett a középpontjuk.

A vadásztáncok a valóságot ábrázoló, utánzó, illetve megelőlegező táncok közé tartoztak, melyeket a közösség fennmaradásáért és gyarapodásáért jártak el. A másik típusba sorolják az érzelmeket kifejező, valamilyen lelki tevékenységhez kapcsolódó táncokat, mint a sirató- vagy örömtáncok.


Végezetül V. Németh Zsolt megnyitotta a műsort azzal, hogy elmondta: reméljük, a mai napon főként ez utóbbiban lesz részünk! Ebben segít nekünk a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes Kerek égen járó? c. ünnepi műsora és a Bendő zenekar is. 

Forrás: FM