PROGRAMNAPTÁR
2024. július 13. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Vasvár, Hegyháti értékőrök kiállításmegnyitója 2017.04.28 14:00

  nyomtatási kép

Az Ifjú Értékőrök a Vasi Hegyháton című kiállítás megnyitója

Vasvár

2017.04.28

Az Ifjú Értékőrök a Vasi Hegyháton című kiállítást köszöntő beszédével megnyitotta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, akit Gyöngyösi Zsuzsanna könyvtár igazgatónő, mint a rendezvény főszervezője vezetett fel.

 

A megnyitón bemutattak a Szemelvények az egervölgyi Suli Harmónia Általános Iskola értékgyűjtéséből, valamint Tausz István: Kisfaludy avagy életképek-ből egy részletet. Az eseménynek a vasvári Dr. Bendefy László Városi Könyvtára adott otthont.


Az államtitkár beszédét így kezdte: A Vasi Hegyhát Ifjú Értékőrei a cselekvő élet mellett döntöttek. A vasi táj ezerarcú természeti, történeti és kulturális szépségének őrzésére szerződtek: leltározzák, számba veszik, kiállítják, gondozzák és megőrzik helyi értékeinket. Ez becsülendő és nemes feladat, melyben az értéktudatos szemlélet is benn foglaltatik, s mint ilyen: egy büszke jövő záloga.


Ráadásul, a tájegység értékeinek számbavétele közösséget is kovácsol. Olyan közösséget, amelyik nem vár idegen szemre, ha magát el akarja helyezni a nagyvilágban, hiszen tisztában van saját erényeivel, kincseivel. Az értékek felkutatása, a hagyományok felelevenítése, a múlt és jelen összekötése tartást ad a helyi közösségeknek, a Vasi Hegyhát 23 településének.


V. Németh Zsolt rávilágított, hogy a Földművelésügyi Minisztérium évek óta aktívan támogatja a nemzeti értékek, a hungarikumok lokális, majd átfogóbb (megyei, tájegységi, országos) egységekbe történő gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését és megőrzését. Hiszünk ugyanis abban, hogy az ilyen kezdeményezések öregbítik a magyarság jó hírét, növelhetik megbecsülésünket hazai és külhoni terepen egyaránt.


A Vasi Hegyhát értékgyűjtő munkája helyi együttműködéseken keresztül valósult meg, példaadó módon. Így mutattak rá az itteni kis közösségek arra, hogy egy tájegység, egy járás értékeinek feltárása közösen munkálkodva, egymás településeinek történetét is megismerve mennyivel alaposabb, sokrétűbb kutatást is eredményez.

Végezetül az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy legyünk tehát büszkék az ifjú értékőrök munkájára! Ők jelképezik számunkra azokat a jövendő generációkat, amelyek nem hallgatnak majd, ha a magyar értékekről kell szót ejteni. Magunk számára pedig emlékeztetőül szóljanak Platón szavai: Gyermekeinknek örökségül tisztességérzetet, s ne aranyat hagyjunk. 

Forrás: FM