PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

21 milliárdot nyertek a vasi települések a TOP-pályázatokon 2017.05.02

  nyomtatási kép

21 milliárdot nyertek a vasi települések a TOP-pályázatokon

2017. május 02.

Hosszas várakozás után kedden délelőtt hivatalosan is ismertették a Területi Operatív Program (TOP) pályázatainak Vas megyei nyerteseit.

Történelmi léptékű beruházások indulhatnak el a következő időszakban, rengeteg településre jut a 21 milliárd forintnyi támogatási összegből.

A Vas megyei városok polgármesterei jelenlétében jelentették be a jó hírt, hosszas előkészítő munka után döntés született arról, mely települések a Területi Operatív Program (TOP) pályázatainak nyertesei. Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke felvezetőjében elmondta: történelmi fejlesztés várható, amely az egész megyére hatással lesz. Az alelnök köszönetet mondott a megyei önkormányzat munkatársainak, akik számos projekt előkészítésében működtek közre.

 

Dr. Hende Csaba, Szombathely mellett további 11 település országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a megyeszékhely nem szakítható el a megyétől, hiszen minden fejlesztés, amely Szombathelyen történik, a megye minden egyes polgárát érinti. - Egységes szemléletre, gondolkodásra van szükség, még akkor is, ha a támogatási rendszer logikája leválasztja a várost a megye többi részéről.  Ezen fejlesztési tervekről korábban már beszámoltunk, eddig több mint 8 milliárd forint támogatást hívtak le, és további közel ugyanekkora összeg várható.

 

Az országgyűlési képviselő körzetében emellett jelentős csapadékvízelvezetési projektek várhatók, többek között Nardán, Balogunyomban, Bucsuban és Sében, de a kerékpáros közlekedés fejlesztése területén is óriási előrelépés történhet, Szombathely és Sé összekapcsolására 152,8 millió forintot érkezik. Dr. Hende Csaba kitért a Pinka-völgyben élő horvát és német nemzetiségű települések polgáraira is. Mint mondta, büszkék vagyunk arra, hogy ilyen szorgalmas és becsületes emberekkel lakhatunk együtt és építhetjük az országot. Ezen települések is léphetnek előre, Pornóapátiban a korábban tűzvész sújtotta tagóvoda épületének felújítására nyertek támogatást, de a felsőcsatári nemzetiségi általános iskola épületeinek energetikai korszerűsítésére is lehívható lesz 96,7 millió forint. - Köszönöm a községek vezetőinek, hogy a terveket kidolgozták, és végig keményen küzdöttek azért, hogy közös munkánk sikeres legyen - zárta gondolatait dr. Hende Csaba.


Ágh Péter, észak Vas megye országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség Vas megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa kiemelte: a választókerületéhez hét város és hetven falu tartozik. - Mindenki érdekelt volt abban, hogy ezen fejlesztéspolitikai ciklusban sikerre vigye e a települését - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, majd hozzátette, olyan fejlesztéspolitikára törekedett a kormány, hogy minél közelebb kerüljenek a pályázatok a településekhez. - Történelmi a mostani bejelentés, hiszen bár rengeteg nyertes pályázatot sorolhatunk most fel, minden egyes fejlesztés révén az adott település lépésről lépésre előbbre tud jutni. Sárvártól Celldömölkig, Kőszegtől Répcelakig, Bükön át Vépen keresztül Csepregig minden város több száz millió forintos támogatásban részesült, és a kistelepülések közül is számos helyen sikerül évtizedes problémákat megoldanunk - összegezte a képviselő. Ágh Péter körzetében is sok jelentős fejlesztésekre nyertek forrást: megújul számos bölcsőde, óvoda, szociális intézmény és orvosi rendelő, de energetikai és csapadékvíz elvezetési, valamint városrehabilitációs programok is megvalósulhatnak a forrásoknak köszönhetően.


V. Németh Zsolt, a 3-as számú választókerület országgyűlési képviselője, Környezetügyért, Hungarikumokért és Agrárfejlesztésért felelős államtitkár a bejelentésen hangsúlyozta, a TOP-os pályázatok esetén fontos elvárás, hogy ne törje meg a már működő oktatási, kulturális és közösségi központok lendületét, ugyanakkor a területi kiegyenlítés, szintre hozás is megvalósuljon. - Láthatjuk, hogy mindkét elvárásnak megfelel a mostani eredménylista - vont egyenleget az államtitkár, kiemelve, hogy Szentgotthárd és Körmend városa is kap támogatást például az ipari park fejlesztésére, de ezzel együtt a leginkább fejlesztésre szoruló Vasvár részesül a legmagasabb támogatási összegben a maga 800 millió forintjával. - Bízom abban, hogy a piacterek és agrárlogisztikai központok fejlesztése révén a helyi termékeknek újabb lendületet adhatnunk - húzta alá V. Németh Zsolt, aki annak is örült, hogy a választókerületéhez tartozó kis méretű települések is számos esetben részesültek támogatásban, amelyet többek között egészségügyi és szociális intézmények fejlesztésére fordíthatnak.


Kondora Bálint egy, a választókerületeken átívelő program sikerét jelentette be, a Kerékpáros turizmus fejlesztése Vas megyében nevet viselő projekt 300 millió forintos támogatásban részesült. - Celldömölktől az államhatárig, az Észak-Vas megyei gyógyfürdőket köti össze kerékpárutakkal a program - ismertette a részleteket az alelnök, hozzátéve, hogy a turizmusfejlesztés rendelkezik második körös forrásokkal, 759 millió forintnyi pályázható tartalék áll még rendelkezésre.

Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy mind az országgyűlési képviselők, mind a polgármesterek elégedettek. Mint mondta, az ipari parkok, a turizmus, az önkormányzati épületek, valamint a helyi identitás és kohézió erősítése a helyi programok révén elnevezésű projekt még rendelkezik tartalék forrással, így újabb pályázatokat lehet beadni. Az elnök arról is beszélt, hogy további húsz projekt még jelenleg is elbírálás alatt van.

Forrás: vaol.hu, Cseszkó Tamás

Fotó: Unger Tamás