PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Táplánszentkereszt, Zenei rekordállítás 2017.04.30. 17:30

  nyomtatási kép

Másfél ezer ember énekelte együtt a himnuszt - Új magyar rekord született Táplánszentkereszten!

2017. április 30

A Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar 15 éves fennállását egy új magyar rekord felállításával ünnepelték meg. Rengetegen énekeltek egyszerre négy himnuszt.

A 15 éves, ötventagú Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar egyedülálló rekordot állított fel vasárnap 18 órakor a táplánszentkereszti futballpályán. A terv az volt, hogy ezer ember egyszerre énekel majd négy himnuszt, ám ennél sokkal több történt. A zenekar vezetőjének, Janászek Ferencnek a fejéből, úgy jó fél évvel ezelőtt pattant ki az ötlet, hogy az idén 15 éves zenekart és a Kodály-emlékévet méltó módon lehetne köszönteni azzal, hogy miközben a fúvósok játsszák az ismert dallamokat, ezer ember egyszerre énekel.

 

A rengeteg szervezés és előkészület gyümölcse, már tisztán látszott a rekordkísérlet előtt egy órával is. A focipályára egyre csak özönlöttek azok, akik a rekord részesei szerettek volna lenni, többségben persze a Táplániak voltak, de szép számmal érkeztek szerte a megyéből, sőt jöttek Győrből és a fővárosból is. Ahhoz, hogy a példátlan kezdeményezés ne csupán egy maradandó közösségi élmény legyen, hanem egy hiteles rekord is, minden résztvevőnek regisztrálnia kellett magát, és ekkor kapták kézhez a himnuszok szövegét és kottáját is. Bár a magyar himnusz, és talán a székely himnusz miatt erre nem is lett volna szükség, de a Boldogasszony anyánk, és az Örömóda már nem mindenkinek megy fejből, ám próbát mégsem tartottak. Ahogyan Janászek Ferenc fogalmazott, a főpróba egyben az előadás és így a rekordkísérlet is.


Ha azonban igazi rekordot szeretnénk, akkor kell hozzá valaki, aki azt hitelesíti is, éppen ezért érkezett a fővárosból Gál Gábor, aki csaknem két évtizede azzal foglalkozik, hogy hitelesítse a legkülönfélébb rekordokat.

Összesen 1596-an énekeltek, közülük 550-en nem Táplánszentkeresztiek voltak. Az ő táborukat erősítette dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is.

Forrás: /részlet/ vaol.hu, Budai Dávid

Fotó: Wolf Ferenc