PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Szombathely, Herényi Virágkút megnyitása 2017.04.30 09:00

  nyomtatási kép

15 éves a Herényi virágút - Már kora délután csordultig teltek a parkolók!

2017. április 30.

Idén 15. éve, hogy ellepték a virágok a herényi utcákat.

Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de bizony a most ballagó nyolcadikosok még meg sem születtek akkor, amikor a Herényi virágút először megnyitotta a kapuit. 15 évvel ezelőtt pakolták ki először a virágárusok portékáikat a kertvárosi övezet néhány utcájába, hogy aztán pár év alatt valóságos fesztivállá nője ki magát a rendezvény, ahol rendre több tízezer látogató fordul meg a két nap alatt.


Herényben a kertészkedésnek több száz éves hagyománya van, amit szemmel láthatóan, a mai napig őriznek a helyiek, sőt dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében még azt is megkockáztatta, hogy rekordgyanús az egy négyzetkilométerre eső kertészetek száma a környéken.


Ahogyan V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár megnyitó beszédében fogalmazott: - Herény, egy virágzó város különálló szirma. Az itteni fesztivál nem hasonlítható össze egy belvárosi fesztivállal, mivel itt még kitapinthatóak a hagyományos falusi szokások, a kézfogásokban, köszönésekben a kínálásokban és a közvetlenségben.


Az államtitkár továbbá azt is elmondta, hogy a Herényi Virágút Fővédnökeként különösen büszke az esemény szemléletformáló jellegére: a vidékfejlesztés fontos terepeként ez a rendezvény önmagában is felmutatja és jelképezi a kisközösségekben rejlő erőt és vonzerőt. Ezen túl, ráirányítja a figyelmet a kistermelők jelenlétére és gazdasági szerepére is: az ő megerősítésük a vidék talpon maradásának és gyarapodásának egyik záloga. A virágosítás és kertkultúra elterjedése és tudatosítása pedig befektetés a közös jövőbe: alapvető lépés egy virágos Magyarország víziója felé.


A megnyitó után nyakunkba is vettük, a valamivel több mint egy kilométeres utat, hogy leteszteljük az államtitkár szavait. És valóban nagyon úgy tűnt, hogy mindenki lépten-nyomon ismerősökbe botlik, és ez alól, mi sem voltunk kivételek.

A Gencsapátiból érkező Kiss Gergő elmondta, hogy kertészetükkel már hét éve, hogy minden évben két standdal is kitelepülnek színpompás virágaikkal és palántáikkal, így igazán van tapasztalatuk a vásárlói szokásokat illetően. Szerencsére egyre több a visszajáró vendég, akik évről-évre nálunk szerzik be a kert ékeit - mesélte Gergő. Megtudtuk, sokszor a vásárlók tanácsot is kérnek tőlük, akik elsősorban az öntözés gyakoriságáról kérdeznek, de újabban a növényeket érintő betegségekről is érdeklődnek.

 

Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy minden évben 25-30 ezer látogatója van a virágútnak, és ez a szám az idén sem lesz kevesebb. Megtudtuk, a szombati nap is nagyon erős volt, de vasárnap, ha lehet még többen fognak végigmenni az 1,3 kilométeres virágúton.

 

Az államtitkár vasárnap délelőtt megjegyezte: Dante szerint három dolog maradt ránk a paradicsomból: a csillagok, a virágok, és a gyerekek.

Herényben mindegyikből akad szép számmal, hiszen olyan sztárfellépők színesítették a programot, mint például az Apostol együttes, a gyerekeknél, pedig tényleg csak a virágokból van több.

Forrás: vaol.hu, Budai Dávid

Fotó: Unger Tamás