PROGRAMNAPTÁR
2024. július 14. vasárnap
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Vasalja,Tűzoltó Egyesület 120. évfordulója 2017.04.29 15:00

  nyomtatási kép

120 éves jubileumot ünnepelt a Vasaljai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2017. április 30

Vasalja - Szombaton az Önkéntes Tűzoltó Egyesület a százhúsz éves évfordulóját ünnepelte.

V. Németh Zsolt államtitkár, Gombásné Nardai Ibolya a Vas Megyei Kormány Hivatal Körmendi Járási Hivatalának vezetője a megyei, városi tűzoltó vezetők és a szomszéd falvak polgármesterei, a szomszéd települések, Pinkamindszent, Szentpéterfa, Kemestaródfa, Ivánc és Őriszentpéter tűzoltói is részt vettek a jubileumi rendezvényen. Emlékműavatással tekintettek vissza elhunyt bajtársaikra.

Parancsnoki értekezlettel kezdődött az ünnep, melyet a Polgármesteri Hivatalban tartottak, majd a meghívott vendégek a Körmendi Fúvószenekar vezetésével mentek a templomhoz.

Az ünnepi szentmisét Németh Zoltán plébános mondta. Szentbeszédében méltatta a tűzoltók feladatát, fontos szerepüket tűz esetén és fohászkodott Szent Flóriánhoz, a tűzoltók védőszentjéhez. A szentmise végén a Rákóczi Ferenc utcán vonultak a temetőig a fúvósok kíséretével. A temetőben leleplezték, Németh Zoltán atya pedig megáldotta az elhunyt tűzoltók emlékére állított keresztet, melyet Németh János és felesége adományozott a falunak. Néma tiszteletadás, névsorolvasás és koszorúzás követte az eseményeket.

A közösségi házban folytatódott az ünnepség, ahol Gombás Alajos polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket. Gombás Imre a vasaljai tűzoltók történetéről tartott előadást. A nagy tűzvészről, az árvízről, amely Vasalját is érintette, beszélt a kezdetleges eszközökről, a nehézségekről, de a versenyek sikereiről is.

A meghívott vendégek köszöntő beszédei következtek. V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő a tűzoltók hivatásbeli tevékenységéről, munkájuk szépségéről és az állandó készenlétről beszélt. Továbbá kiemelte, hogy tudható, hogy itt Vasalján is a 19. század legvégén indult törekvés a helyi önkéntes tűzoltóság megszervezésére. Már 1892-ben megépült a helyi tűzoltószertár, a harangtoronnyal együtt, amely tűzjelző készülékként töltötte be funkcióját: tűz esetén a félrevert harang adta tudtára a tűzoltóknak és a lakosságnak, hogy tűz van.

S a mai napon itt állunk az Egyesület 120. évfordulóján: nagyon szép kort élt meg ez a tűzoltók generációiból felsorakozó közösség. És látható, hogy ez a közösség méltó az ünnepre, méltó az ünneplésre: mind az elvégzett munka, mind a hagyománnyá nemesedő emberöltők miatt!

Végezetül a képviselő minden tűzoltónak további lendületet kívánt az elismerésre méltó munkához, a vidám vasi vendégeknek pedig jó szórakozást az estére!

Kovács András, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltószövetség elnöke három fogalom fontosságát említette. Becsület, bátorság, bizalom. Ha valaki a három szó jelentését nem ismeri, nem szabad tűzoltónak lennie. Hálát és köszönetet mondott, hogy az elődökre emlékeztek.

A szalagfelkötések után az elismerések átadása következett. Szájer István ötven éves, Egyed Zoltán húsz éves, Zimits László húsz éves, Tomasics Péter pedig tíz éves tűzoltó tagságáért kapott emléklapot. Az elismeréseket Horváth István, a Vas Megyei Tűzoltó Szövetség elnökségi tagja adta át.

 

A továbbiakban Kovács Andrástól, a Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó Szövetség elnökétől Huszár Károly Kálmán negyvennégy évi parancsnokságáért, Gombás György elnöki tevékenységéért, Szakonyi Gyula pedig parancsnoki munkájáért vehetett át elismerést. Ezt követően katasztrófavédelmi bemutatót tartottak a közösségi ház udvarán Kovács Balázs őrnagy irányításával. Ünnepi vacsorával és bállal zárult a nap.

Forrás: vaol.hu, Gombásné Judt Magdolna

Fotó: vaol.hu