PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Dömös, Sajtótájékoztató, Dunakanyar látogató központ 2017.04.

  nyomtatási kép

Látogatóközpont épül Dömösön

2017. április 26.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park látogatóközpontot épít a dömösi hajóállomás közelében fekvő 2,5 hektáros területen 1,3 milliárd forint ráfordítással - jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdai dömösi sajtótájékoztatóján.


V. Németh Zsolt elmondta, hogy ebben az uniós ciklusban 61 milliárd forint értékben valósulnak meg természetvédelmi beruházások. Beszédében hozzátette: a természetvédelmi értékeink bemutatásán keresztül vezet az út az értékeink megóvásához. Az ökoturizmus révén nem csak bemutatjuk természeti kincseinket, hanem irányítjuk a vendégforgalmat, annak érdekében, hogy a védett területeinket megóvhassuk a jövő számára. Az államtitkár elmondta: a nemzeti parkok fejlesztésének köszönhetően országosan 1,6 millió ember kereste fel 2016-ban ezeket az intézményeket.


Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a dömösi látogatóközpont megépítése illeszkedik a Dunakanyar fejlesztési koncepciójába, melynek keretében az erdészet felújította a Rám-szakadék turista útvonalait, megújult a dömösi hajóállomás és hamarosan elkészül a Duna menti EuroVelo kerékpárút.

Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója ismertette: a látogatóközpont főépületében kiállítást rendeznek be és egy 150 fős konferenciatermet alakítanak ki. A főépület mellett két kisebb helyiség is lesz, melyekben csoportos foglalkozásokat, illetve kisebb szakmai találkozókat lehet tartani.


A központ másik fő eleme a kert, benne egy Dunát formázó és a Duna menti védett területeket bemutató tanösvénnyel, állatsimogatóval és madárröpdével. Kerékpár és kenu kölcsönzési lehetőség is lesz.    A látogatóközpont közlekedési kapcsolatai kiválóak, ide érkezik meg Dobogókő felől a Rám-szakadékon keresztül egy nagy forgalmú turista útvonal, az ingatlan előtt halad el a Visegrádot Esztergommal összekötő közút, szomszédságában hajóállomás található és itt vezet az EuroVelo kerékpárút tervezett nyomvonala.


A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja és a magyar kormány hozzájárulásával valósul meg 2017 és 2019 között. Átadás után évente 36 ezer látogatót vár a létesítmény - tájékoztatott az igazgató.

Forrás: MTI/FM

Fotó: Pelsőczy Csaba