PROGRAMNAPTÁR
2024. április 23. kedd
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30péntek
11:00 : Harasztifalu
szombat
vasárnap
FACEBOOK

Szombathely, Szent György napi vásár 2017.04.23 15:00

  nyomtatási kép

Ránk simuló múlt - Kitették a szűröket a Vasi Skanzenben

2017. április 23.

A régi paraszti hagyomány szerint annak a legénynek tették ki a szűrét a tornácra, akit nem szívesen láttak háztűznézőben.

Rátéttel és hímzéssel díszített ruhadarabokból, a történeti Vas megyéből származó cifraszűrökből, köztük Szilágyi Irén népi iparművész munkáiból nyílt kiállítás vasárnap délután a kerített ház udvarában.

 

A vásárok, köztük a Szombathelyen Szent György-nap környékén rendezett országos nagyvásár jelentőségéről szólt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a kiállításmegnyitón. Megemlítette: a pásztorszerződések megkötése, a nyájak kihajtása kötődött ehhez a naphoz. Szent György-napkor, kihajtáskor, mindenki lehet pásztor. De majd ősszel, Szent Mihálykor, az a legény, ki elszámol! A tavasz- és az őszkezdő két nappal kapcsolatban fennmaradt mondást idézte ő és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is beszédében. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár trendfordulót emlegetett a megnyitó első felében bemutatott szűrökkel kapcsolatban.

 

Emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium a múlt év végén FolkTrend címmel rendezett divatbemutatót a hungarikumok és a tradicionális motívumok jegyében. Oda olyan ruhatervezőket hívtak meg, akik az ősi motívumkincset beépítik a mai viseletbe. Kitért arra, lényeges, hogy friss szemmel nézzük ősi viseleteinket. - A múlt velünk él, sőt rajtunk, ha úgy tetszik, ránk simul. E divatbemutatón azt látjuk, hogy hagyomány és divat egymást erősíti, kéz a kézben járnak - hangsúlyozta.

 

Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója meghatározó jelentőségűnek, az egyik legmagyarabb ruhadarabnak nevezte a cifraszűröket. A Vasi Skanzenben rendezett kiállítást úgy méltatta: összefoglalja azt, hogy Vas megyében mit jelentett a cifraszűr viselése és hogyan jutott el napjainkig. Szilágyi Irén népi iparművészről azt mondta, elismert szereplője a népi iparművészet megújítási folyamatának. 


A Földművelésügyi Minisztérium FolkTrend különdíját adta át V. Németh Zsolt Szilágyi Irénnek. Rátéttel, hímzésekkel gazdagon díszített, súlyos és könnyebb szűrökben vonultak a kifutón a modellek, a népi iparművész alkotásait mutatták be.

Forrás: vaol.hu, Tóth Kata