PROGRAMNAPTÁR
2020. május 27. szerda
HKSzCsPSzV
       

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Szentgotthárd, 25 éves az első Astra-ünnepi rendezvény 2017.03.29 12:00

2017. március 30. 09:00:10  nyomtatási kép

25 éves lett az első szentgotthárdi Astra

2017. március 29.

Szentgotthárd - Huszonöt évvel ezelőtt gördült le az első Opel Astra a szentgotthárdi gyártósorról, ebből az alkalomból tartottak ünnepséget.

A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a szentgotthárdi gyárat ne csak fenntartsa, hanem fejlessze az új tulajdonos - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kijelentette: több olyan kormánydöntés született, amely ösztönzi a beruházási kedvet. Ilyen a társasági adó csökkentése vagy a kutatási-fejlesztési adókedvezmény.


Szijjártó Péter külügyminiszter stílusosan, a 25 évvel ezelőtt gyártott első magyar Opel Astrával gördült be a rendezvény helyszínére dr. Karl-Thomas Neumann-nal, az Opel Group elnökével. Az autót Grzegorz Buchal, a szentgotthárdi gyár igazgatója vezette.

A köszöntők előtt visszarepítették a vendégeket a múltba, egy 25 évvel ezelőtt készült híradófelvételt vetítettek le. A tudósítás azt az örömteli pillanatot idézte fel, amikor Antall József miniszterelnök levezette a gyártósorról 1992. március 13-án az első Magyarországon gyártott Opel Astrát. Akkor 998 ezer 500 forintért árulták a modellt.

 

Azért vagyunk itt, hogy megünnepeljük a magyar gépjárműipar születésnapját - kezdte beszédét Greg Buchal, a szentgotthárdi gyár igazgatója. - Az első magyar Astra 25 évvel ezelőtt készült el Szentgotthárdon - mondta, majd hozzátette, különleges élmény volt vezetni ezt a történelmi jelentőségű modellt.

Az iparban ezeket az autókat csak terméknek hívjuk, de ez több mint egy termék. Ebben benne van mindazok szíve és lelke, akik részt vettek a gyártásában - hangsúlyozta. Érdekességképpen elmondta, hogy azok közül, akik már akkor dolgozói voltak a gyárnak, 167-en még mindig ott vannak. Nekik külön köszönetét fejezte ki az igazgató.

Hűség, kitartás és professzionalizmus: ez az, ami nagyszerűvé teszi ezt a helyet. A múltra, a jelenre és a jövőre is büszkék vagyunk - jelentette ki.

 

Beszéde után dr. Karl-Thomas Neumann vette át a szót.

Ez a gyár a maga nemében az első volt Magyarországon, az autó-ipar fontos mérföldköve - emelte ki. Antall József 25 évvel ezelőtti beszédéből is idézett, a miniszterelnök akkor úgy fogalmazott: az üzem a rendszerváltás gazdasági szimbóluma, amely nagyban hozzájárul a fejlődéshez. - Tavaly új rekord született - árulta el - csaknem 630 ezer motor készült, ez pedig 23 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - hangsúlyozta az elnök, majd rátért a nemrég lezajlott tulajdonosváltásra.

A PSA és az Opel nagyon jól tud együttműködni, kölcsönös tisztelet van a két konszern között: új lehetőségek  nyíltak  meg,  és esély arra, hogy Európa-bajnok gyártó jöjjön létre. Így közös fejlesztéseket hajthatnak végre erős mérnökcsapattal. De ettől  függetlenül  az  Opel valódi  német  márka marad. - Sok munka áll még előttünk, a részleteket tisztázni kell. A cél egy fenntartható cég kialakítása - részletezte az  új  tulajdonossal közös terveket az elnök.


Szijjártó Péter köszöntőjében kifejtette, szerinte miben rejlik a szentgotthárdi gyár sikere.

Sok üzemben jártam már, de nagyon ritkán van olyan, hogy a dolgozókat is meghívják ezekre az alkalmakra, itt pedig a munkavállalók nagy többsége jelen van. Ez az a plusz - a vezetők és a dolgozók egységes csapata -, amitől sikeres lehet a gyár - mondta. Kiemelte: az Opel 25 éve fontos alapja a magyar ipar fejlődésének, a gazdaság növekedésének.

       

Magyarország büszke a sikerre: 9 millió motor és 7 millió hengerfej került le itt a gyártósorokról. Az Opel jelentős szerepet játszik abban, hogy az autógyártás az ipar gerince lett - emelte ki, majd hozzátette, tavaly megdőlt a magyar autóipar rekordja, 7874 milliárd forintnyi termelési értéket állítottak elő.

Világos, hogy az új tulajdonos minden szerződést és kötelezettségvállalást tiszteletben  tart, de a kormánynak  meg  kell  teremtenie annak a feltételeit, hogy a PSA  ne  csak  fenntartani, hanem  fejleszteni  is  akarja a  szentgotthárdi  üzemet - jelentette ki.

 

A múlt és a jövő párhuzamba állításaként a beszédek után itt mutatták be először Magyarországon az új Opel Insigniát, amely Genfben már nagy sikert aratott. A rendezvénynek keretet adva, a három vezető távozáskor már az új autóba szállt be, és ezzel gördültek ki a teremből.

Forrás: vaol.hu, Vadas Krisztina

Fotó: vaol.hu, Unger Tamás