PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Pórszombat, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja 2017.03.25 10:30

  nyomtatási kép

Oltási bemutató és ünnepség a Medes-hegyen

2017. március 25

PÓRSZOMBAT 

A településhez tartozó Medes-hegyen, Kovács Gyula erdész pincéjénél rendeztek oltónapot Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kapcsolódóan.


A Tündérkert Mozgalom megálmodójánál évről évre összegyűlnek a Kárpát-medence több tájáról érkezett vendégek erre a napra.

A rendezvényen Kovács Gyula arról beszélt, hogy pusztul a teremtett világ, a vidék. Mint mondta: soha nem távolodott el a világ az emberi értékektől úgy, mint ma, de szerencsére vannak emberek, akik megtalálják a természettel a harmóniát.


A gyümölcsoltó ünnepen V. Németh Zsolt, környezet-ügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is köszöntőt mondott.

Kiemelte, hogy a Biológiai Sokféleség Egyezmény keretében 2010-ben elfogadott nemzetközi vállalás szerint a haszonnövények, valamint a kultúrnövény rokonfajok genetikai sokféleségét fenn kell tartani. A Földművelésügyi Minisztérium első lépésként 2010 novemberétől önálló költségvetési intézményként létrehozta a Növényi Diverzitás Központot (NöDiK), melynek feladata a hazai növényi génmegőrzésért felelős intézmények (génbankok) hálózatának országos koordinációja.

Ezt egészíti kerekké a Tündérkert mozgalom, mely minden tájegységet, régiót és falut arra buzdít, hogy gyűjtse össze, leltározza saját lakóhelye pusztuló, már nyomokban is alig föllelhető gyümölcsészeti hagyományát.


Tavaly éppen Kovács Gyulától, pórszombati erdésztől, a Tündérkert mozgalom megálmodójától hallottam, hogy Göcsejben húsz év alatt ötven fajtával csökkent a gyümölcsök száma, de a mozgalomnak köszönhetően egy év alatt 1140 oltani való vesszőt küldtek hozzá: közte olyan fajtákat is, amelyeket a pomológusok sem ismertek. Hát ezért van szükség tündérkertekre. A hazai génbankokban megőrzött tételek száma ma már megközelíti 11 ezret.

De ugyanilyen fontos pillérünk a civil kezdeményezésként működő Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat, valamint az egyelőre kis számban működő, tudatosan a genetikai erőforrások változatosságára építő és annak megőrzését, védelmét szolgáló gazdálkodók génmegőrzési tevékenysége.


Az államtitkár folytatta azzal, hogy a 2014-2020 programozási időszakban a Vidékfejlesztési Program keretében jelentős forrás (3,8 milliárd Ft) áll rendelkezésre a ritka és veszélyeztetett növényfajták genetikai erőforrásainak megőrzésére.

Ezen túl, a Földművelésügyi Minisztérium speciális zártkerti programjával is nagy erőkkel támogatja a biodiverzitás hazai megőrzését. 2016-ban a tárca részéről 300 M Ft állt rendelkezésre, melyből 36 önkormányzat nyert támogatást. 2017-ben a program célja az egykori zártkerti, elhanyagolt területek újjáélesztése közösségi műveléssel.


V. Németh Zsolt beszédét így zárta: Valaki ma árnyékban ül, mert valaki más régen elültetett egy fát. Őrizzük és ültessük tehát továbbra is biztos szívvel jövőnk zálogait!

Forrás: vaol.hu, FM