PROGRAMNAPTÁR
2020. május 27. szerda
HKSzCsPSzV
       

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Budapest, Meteorológiai Világnap 2017.03.23

2017. március 24. 09:00:19  nyomtatási kép

Szakmai elismerések a Meteorológiai Világnap alkalmából

2017. március 23. 

A Meteorológiai Világnap alkalmából átadták a Schenzl Guidó-díjat, a Pro Meteorológia emlékplakettet, a Dévényi Dezső Numerikus Prognosztikai Emlékérmet, valamint miniszteri elismerő okleveleket.


V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: a Meteorológiai Világszervezet, a WMO idén a felhők mind jobb megismerését és megismertetését tűzte ki céljául.

Hozzátette: az ezerarcú felhők évezredek óta fogva tartják a tudományos gondolkodást, a felhőfizika eredményei pedig világosan megmutatják, milyen alapvető szerepet töltenek be a felhők a Föld önszabályozásában. Az államtitkár megköszönte az OMSZ munkatársainak, hogy igyekeznek minél pontosabban előrejelezni az időjárást, és ezzel megkönnyítik az emberek életét.


Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke az ünnepségen arról beszélt, hogy a felhők nélkülözhetetlenek az időjárási helyzetek előrejelzéséhez, az éghajlatváltozás modellezéséhez és a rendelkezésre álló vízkészletek becsléséhez. Beszámolt arról, hogy a világnap alkalmából a Meteorológiai Világszervezet létrehozta egy először a 19. században megjelent Nemzetközi Felhőatlasz internetes változatát, az OMSZ honlapján megújultak az előrejelzések, valamint megjelentettek a felhőkről egy könyvet, amely egyszerűen, érthetően ad válaszokat az ezekkel kapcsolatos kérdésekre. A szervezet elnöke szólt arról is, hogy Magyarországon háromszáz évvel ezelőtt, 1717. július 1-jén Sopronban kezdődött meg az első műszeres rendszeres meteorológiai mérés. Jelenleg országszerte több mint 250 állomás éves szinten több mint 45 millió adatot szolgáltat az időjárási helyzetről.


A világnap alkalmából a rendezvényen átadták a Schenzl Guidó-díjat, a Pro Meteorológia emlékplakettet, a Dévényi Dezső Numerikus Prognosztikai Emlékérmet, valamint miniszteri elismerő okleveleket. Köszöntötték az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket, és kiosztották az Év MET-ÉSZ észlelője címet is.


A Meteorológiai Világnapot 1960 óta tartják meg annak emlékére, hogy 1950. március 23-án lépett életbe a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization - WMO) alapokmánya. A WMO az ENSZ szakosított szervezete, amelyben a több mint 180 tagország kormányszinten képviselteti magát. Célja, hogy elősegítse a meteorológia felhasználását a legkülönbözőbb területeken, összehangolja a tagországok kutatásait, segítse a képzést.

Forrás: MTI/FM