PROGRAMNAPTÁR
2020. május 27. szerda
HKSzCsPSzV
       

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Szombathely, Városi Ünnepség 2017.03.15 10:45

2017. március 20. 08:00:27  nyomtatási kép

Megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről

Szombathely

2017.03.15

Játszani csak komolyan szabad - mondta dr. Puskás Tivadar polgármester a megnyitón. A skanzen legnagyobb és legnépszerűbb programja már évek óta a magyar huszárok és az osztrák gyalogság ütközete. A hadijátékon idén is hagyományosan tárgyalással próbálták elejét venni a fegyveres harcnak, ám annak eredménytelensége után összeroppant a két sereg. A magyar oldalt a dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő által felavatott kishuszárok is erősítették, akik a rohamban a fakardoktól az üdítős-flakonokig mindent bevetettek. A hadijáték a kápolnai csatát vette alapul, ám annak végkimenetelével szemben (ez 1849. február 26-27-én zajlott, döntetlenre végződött) Szombathelyen a magyar erők győzelmével végződött.

 

Illés Károly alpolgármester, dr. Puskás Tivadar polgármester, dr. Takátsné dr. Tenki Mária önkormányzati képviselő és Koczka Tibor alpolgármester koszorúztak a szombathelyi Petőfi-szobornál.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő a Múzeumpark, Savaria Múzeumnál ünnepi beszédével köszöntötte a résztvevő közönséget, melyet így kezdett:


Talán nem véletlen, hogy ez a fontos és lelkesítő ünnep éppen tavaszra esik: ez az időszak az újrakezdés, a fény kiáradásának ideje. Ennek emléke tartotta a lelket a későbbi magyar forradalmak gyermekeiben is: az ?56-osok is büszkén váltak a márciusi ifjak követőivé, egy embertelen rendszer elleni küzdelemben.


Ezen a mai napon mi is ünnepi, magyar színekbe öltöztetjük szívünket 1848. március 15-e alkalmából! Piros, fehér, zöld: bátorság, becsület és életerő. Ezek a színek és gondolatok a jelképei a tavasz első jelentős magyar ünnepének. És nem véletlenül: kivételes időkre és kivételes emberekre emlékezünk.


Szombathelyen is jelentős események történtek. Tudható, hogy a párizsi és bécsi forradalom hírére a pesti ifjúság március 15-én az azonnali cselekvés útjára lépett: mozgósították az egyetemi ifjúságot, kinyomtatták a Tizenkét Pontot és a Nemzeti dalt. A történések hírei gyorsan eljutottak Vas megyébe is. Szombathelyen március 17-én elfogadtak egy fiatal jegyző, Horvát Boldizsár által írásba foglalt 16 pontos petíciót.


Horvát Boldizsár számos reform-elképzelése komoly ellenállásba ütközött, mégis elmondhatjuk: nem múló hittel dolgozott a nagyobb jóért. Szorgalmazta a közigazgatás és az igazságszolgáltatás kettéválasztását, a bírák felelősségének törvényi szabályozását, a régi úrbéri viszonyok maradványainak megszüntetését, a vérdíj eltörlését.

Ez a vasi politikus, jogtudós és író tehát egy személyben is jelképezi a forradalom eredményeként létrejövő társadalmi és gazdasági növekedést, amely a 19. század végére megerősítette a magyarságot. A feudalizmus gazdasági és társadalmi rendje letűnt, és az ország végérvényesen rálépett a polgárosodás útjára.


Végezetül az államtitkár elmondta: Figyelmeztet minket ez az ünnep arra is, hogy igazán nagy cselekedeteket csakis közösségileg vihetünk végbe: csakis együtt és egységben érjük el céljainkat, csakis így lelhetünk rá a helyes útra és gondolatra.

Ezen az ünnepi napon én is a közös építkezés folytatására szólítom fel kisebb és nagyobb közösségeink tagjait. Hiszen az 1848-as forradalom tiszta napjaira is csak így tudunk méltó módon emlékezni, így válhatunk méltó örököseivé. Ahogyan József Attila írta: A harcot, amelyet őseink vívtak, / békévé oldja az emlékezés / s rendezni végre közös dolgainkat, / ez a mi munkánk; és nem is kevés.

Forrás: vaol.hu, FM