PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Vasvár, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója 2017.03.15

  nyomtatási kép

Vasváron ünnepelt a megyei önkormányzat

2017. március 16.

Vasvár - A Nagy Gáspár Kulturális Központban tartotta ünnepi megemlékezését az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából Vas Megye Önkormányzata.

A program a város főterén a honvédek emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött. A kulturális központ színháztermében a Kardos László Általános Iskola ünnepi műsora után Tóth Balázs, Vasvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a város szívesen szakított eddigi ünnepi hagyományaival. Több évtizedes szokás volt, hogy március 15. előestéjén az önkormányzat, a városi intézmények, a polgárok fáklyás felvonulással, koszorúzással emlékeztek.


A megyei ünnepség fogadása Vasvár számára megtisztelő és kicsit újra régi megyeközponti szerepében érezhette magát a város - tette hozzá Tóth Balázs.

Az ünnep szónoka V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő volt.

Március idusán ünnepi színekbe öltöznek a közterek, az utcák, de ünnepbe öltöztetjük a szívünket is. Bátorság és erő, hűség és becsület, remény és erő. Ezt jelképezi a piros-fehér-zöld trikolór a tavasz nagy ünnepén - kezdte beszédét az államtitkár, majd rövid történelmi tablót vázolt a szabadságharc idejéről. Az egykori forradalom egyik legnagyobb érdemének nevezte a politikus, hogy akkor született meg a modern parlamentáris Magyarország.


Példaadó eseményekre emlékezünk ma, mely egy egész nemzet számára hozta el a szabadságot. Fiatalokra, akik  jogegyenlőséget, sza-badságot,  új társadalmi igazságosságot  követeltek honfitársaik  számára.  Egy  új társadalmi,  gazdasági  rend alapjait teremtették meg, amelyre mi  utódok építkezünk - mondta V. Németh Zsolt, aki szerint igazán nagy cselekedeteket csakis közösségileg vihetünk végbe. Csakis együtt, egységben vihetjük végbe céljainkat, csakis így lelhetünk rá a helyes útra, gondolatra - utalt a szónok arra, amit a márciusi ifjaktól tanulhat a mai kor embere.  


A cselekvő közösség a legfontosabb öröksége március 15-ének. Kis és nagy, élettel teli közösségeink tartják meg a nemzetünket. Ebből a vasi közösség is kiveszi a részét. Képes és akar tenni nemzeti értékeink őrzéséért, védelméért - emelte ki ismét az összefogásban rejlő erő fontosságát az államtitkár.

A megyei megemlékezés kitüntetések átadásával zárult. Tizennégy kategóriában csaknem  hatvan díjazott vehetett át  oklevelet,  plakettet Majthényi  Lászlótól, a Vas Megyei  Közgyűlés  elnökétől, dr. Kondora Bálint alelnöktől és dr. Balázsy Péter megyei jegyzőtől.

Forrás: vaol.hu, Pogács Mónika

Fotó: Szendi Péter