PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Budapest,Tájépítész szakos hallgatók diplomaterveinek kiállításmegnyitója 2017.03.09 17:00

  nyomtatási kép

Tájépítész szakos hallgatók diplomaterveinek kiállításmegnyitója

Budapest

2017.03.09

A 2016/2017-es tanévben a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karán készült, sikeresen megvédett tájépítész mérnöki és településmérnöki (MSc), tájépítész és kertművész (MA), valamint az angol nyelvű tájépítész és kertművész (MLA) mesterszakos diplomatervek kiállítását nyitotta meg V. Németh Zsolt államtitkár.


Beszédében elmondta: A tájépítész az a szakértő, akit azért fizetnek, hogy a szakterületeket összehangolva egy működőképes rendszert hozzon létre. Mert a táj - amely egységbe foglalja a vidéket és a várost, a természetet és az épületeket, az ipari parkot és a sziklagyepeket - nem kezelhető egy szakterület eszközeként vagy termékeként.

A tájépítész korunk polihisztora, akinek egyszerre kell rendelkezni természeti, műszaki és művészeti vénával, valamint az egyetemi képzés során elsajátított alapos szakmai ismeretekkel. Önök lesznek azok, akik a táj kulturális és természeti örökségét, fejlesztési lehetőségeit jól ismerő tervezőként megalapozzák az erőforrásokkal történő helyes gazdálkodást.


Az államtitkár folytatta: A tájépítészet fő feladata a tájat alkotó természeti és mesterséges elemek bizonyos szempontú összerendezése, új kompozícióba tömörítése, valamint az emberi alkotások tájba illesztése, amely legjobban akkor sikerül, ha ennek a műveletnek az eredményeként az alkotás (legyen az műalkotás vagy műtárgy, netán egy területfejlesztési folyamat) esztétikai, ökológiai, gazdasági és társadalmi értelemben is belesimul az adott táj szerkezetébe.


Az itt kiállított diplomamunkák azonban jól tükrözik azt a széles szakmai nyitottságot és azt a probléma-érzékenységet amellyel Önök, mint a jövő tájépítészei hozzájárulhatnak a tájhasználati konfliktusok feloldásához és új, élménygazdag terek, parkok kialakításához.

A földművelésügyi tárca számára fontosak azok a tudományos szakmai bázisok, amelyek komplex tájkutatásokat képesek koordinálni, és kutatásaikkal képesek megteremteni a kapcsolatot a természettudományok és a területfejlesztés, az elmélet és a gyakorlat között.


A tájépítészek alapul véve hazánk természeti erőforrásait, természeti és kulturális örökségeit, valamint ismerve azok táji, települési differenciáltságát, képesek a fenntartható fejlődés és az élhetőség követelményeinek megfelelő fejlesztésekre és tervezésre a szabadtér-építészeti objektumok, a települések, de a térségek szintjén is. Ők azok, illetve Önök lesznek azok, akik felismerik a más tudományterületekkel (műszaki tudományok, természettudományok, társadalomtudományok, gazdaságtudományok és művészetek) való kapcsolódásokat, kölcsönhatásokat; és szükség szerint új kapcsolódásokat alakítanak majd ki.

Forrás: FM