PROGRAMNAPTÁR
2024. április 20. szombat
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
11:00 : Harasztifalu
FACEBOOK

Eger,Barlangoljunk! kampány megnyitása 2017.03.01 15:00

  nyomtatási kép

Március a Barlangok hónapja

2017. március 2.

A magyar nemzeti parkok márciusban programokkal és kedvezményekkel várják a föld alatti túrák iránt érdeklődőket - jelentették be szerdán Egerben a Barlangoljunk programsorozat országos nyitórendezvényén.


V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: tavaly a barlangokkal rendelkező nemzeti parkok regisztrált látogatóinak közel ötven százaléka, mintegy félmillió érdeklődő vett részt barlangi programokon. Ismertette, Magyarország tíz nemzeti parkja közül öt rendelkezik turisztikai célból kiépített és a nagyközönség számára is megnyitott barlangokkal. Az állam és az Európai Unió támogatási rendszeréből sem hiányzik ez a terület, a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program forrásaiból 2,4 milliárd forintot lehet fordítani a barlangok, a földtani alapszelvények megújítására, a földvárak, használaton kívüli bányák feltárására - tette hozzá. 


V. Németh Zsolt kiemelte, hogy a barlangkutatás nem öncélú szabadidős tevékenység, és a divatos extrém sportoktól is élesen elkülöníthető, hiszen az újonnan feltárt barlangjáratok természettudományos jelentőséggel is bírnak. A barlangok világa számos védett állatfaj számára nyújt életteret, egyedülálló régészeti leleteket is rejthet.


Az országos nyitórendezvényen részt vettek az érintett nemzeti parkok vezetői, így Füri András, a Duna-Ipoly, Veress Balázs, az Aggteleki, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki és Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója. A programban részt vevő ötödik terület a Bükki Nemzeti Park. Az igazgatók elmondták: könnyű és nehezebb, éjszakai és nappali barlang- és geotúrákkal, ismeretterjesztő rendezvényekkel (mint a denevérnap), föld alatti földrajzórával, cseppkőképződmények, ősrégészeti leletek bemutatásával várják az érdeklődőket márciusban.

 

A barlangok hónapját negyedik éve szervezik Magyarországon a nemzeti parkok. Rónai Kálmánné, az idén 40 éves Bükki Nemzeti Park igazgatója, a nyitórendezvény házigazdája arról számolt be, hogy 180 millió forintos pályázati forrás segítségével 38 barlangot újítanak fel a területen, ezek közül 25 fokozottan védett, 11 megkülönböztetett jelentőségű, kettő védett barlang. A Bükki Nemzeti Park területén 1242 regisztrált barlang található.


Egerben az Agria Park Galériában szerdán megnyitották az Inverse Everest című fotókiállítást a föld legmélyebb, 2197 méter mély barlangjáról. A fotókat tavaly egy magyar expedíció tagjai készítették.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba