PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Somlóvásárhely, Somlói Borbála Borrend borversenye 2017.02.25 16:30

  nyomtatási kép

Somlói borok versenyeztek

A termelők és az amatőr bírálók együtt értékelték az italokat a mustrán

2016.02.25

Somlóvásárhely- Egy kiváló helyre, nagyszerű társaságba és finom borok közé érkeztem - mondta V. Németh Zsolt államtitkár, aki még citerázott is néhány dalt a sitkei zenekarral - a vendégek nagy örömére.

Tizedik alkalommal rendezett borversenyt a Somlói Borbála Borrend. A házigazda, Fazekas András elmondta, hogy a somlói borok minőségének az emelése érdekében hívták életre a rendezvényt, és egy évtized alatt elérték céljaikat. 


A kistermelők megismerték a minőségi borkészítést, és egyre magasabb színvonalú italokkal jelennek meg - fogalmazott Fazekas András, aki már négyévesen megszerette a szőlőművelést. A borász elmondta, hogy tavaly jelentős károkat okozott a jég, a termelők elestek a mezőgazdasági árbevételtől, és így pályázatokon sem tudnak indulni. Marton László főszervező hozzátette: a fagy- és jégkárok ellenére 52 tavalyi bor nevezett a versenyre, amelyen húszpontos rendszerben értékelték az italokat. 


Ravasz Tibor, a borrend elnökségi tagjaként arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az egyetlen olyan borverseny a Somlón, amelyen a borosgazdák és az amatőr borbírálók együtt értékelik az italokat.
Ezen a mustrán a közízlésnek leginkább megfelelő borok nyernek. Lehet, hogy a szakmailag fontos jegyeket nem viselik magukon, de a legjobban iható borok kapják a legmagasabb pontszámokat - számolt be Ravasz Tibor. 


A Borbála-napi borversenyt Matting Norbert rizlingje nyerte, és a Földművelésügyi Minisztérium különdíját kapta. A bortermelő betegsége miatt Molnár Levente vette át a díjat V. Németh Zsolttól. Az államtitkár elmondta, hogy Vas megyében él, de hétköznapjait Budapesten tölti. Hetente többször elmegy a Somló mellett, amelyre mindig szeretettel és tisztelettel gondol. Kifejezetten kedveli a testesebb, savasabb borokat, mint amilyen a somlói. 


A borversenyen arany minősítést ért el Sebestyén János vegyes fehérbora, Szalai Attila furmintja és a Levino Kft. juhfarkja. A rendezvény vendégeit Fazekas András hidegtállal várta, Molnár Levente tüskevári polgármester pedig a vacsorát készítette.
A sitkei citerazenekar ismét jó hangulatot teremtett, a zenészek örömmel fogadták az államtitkárt a csapatukba néhány dal erejéig.

Forrás: veol.hu

Fotó: veol.hu, FM