PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Keszthely, II. Böllér Nap 2017.02.17 15:00

  nyomtatási kép

Böllérlakoma, böllérbál, szakmai programok és számos program tarkította a Georgikon Karon a második Böllérnapot

Keszthely


A hagyomány megélését és a hallgatói élet fellendítését szolgálta a Georgikonon rendezett program.

A hajnali vágás után pár órával már az abalében és a darálóban volt a négy sertés. A böllérnapon a sertéstelep munkatársai és a segítő családtagok vezetése mellett több hallgató is aktívan részt vett. Kovács Ákos azt mondja, a kezdeti év után már egy összeszokott csapattal dolgozták fel a sertést.


A legtöbb segítő azért otthon részt vesz ezekbe a dolgokba, böllérkedik, vagy próbál beletanulni, aztán így igyekszünk segíteni a szakembereknek. - nyilatkozta a hallgató. 

A böllérnapot tavaly indították el a hallgatók. Akkor körülbelül 350 résztvevője volt a programnak, így nem volt kérdés a folytatás. Az eseményt a hallgatók jelképes hozzájárulásából és szponzorok segítségével szervezték meg.

Szerettük volna, hogy itt a Georgikon Karon hagyományteremtő céllal szervezzünk egy disznóvágást azért, hogy kicsit a hallgatói életet fellendítsük. Úgy gondoltuk, hogy ez nagyon jól sikerült, a tavalyi éven felbuzdulva idén is belevágtunk az esemény megszervezésébe és bízunk benne, hogy jövőre is sikerül megszervezni. - mondta el az egyik szervező, Moór Adrián. 

A négy levágott állatból két nagy fehér fajtájú a kar sertéstelepéről származott, kettő mangalica pedig Káptalantótiból érkezett. Utóbbi fajta ismét a virágkorát éri. A 70-es években majdnem eltűnt a mangalica a hazai agráriumból, ma már kettőszáz tenyészet tízezer kocájának köszönhetően körülbelül hatvanezer hízót nevelnek évente. 


Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke: Mangalicától függetlenül nagyon nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a fiatalok sertésvágással, tehát ezért is állt a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a rendezvény mögé és segítjük őket azzal, hogy mangalicákat is biztosítunk a rendezvényre. Meg kell tanulni, hogy az élelmiszerek azok az élőállattal kezdődnek és ez a folyamat, az hogy disznóvágás, ez annyira a történelmünk része, hogy ezt életben kell tartani és egy csodálatos élmény, hogy fiatalok és egyetemisták ezzel foglalkoznak.


A böllérnapon részt vett V. Németh Zsolt. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, mindenhol megvannak a disznóvágások szokásai, de a közös a hagyomány és az állat tisztelete. A georgikonos hallgatók programját üdvözölte a politikus: Ilyenen még nem voltam, de úgy látom, olyan hangulat alakult itt ki, ami egy nagyon fontos eleme a böllérfesztiválnak, ami bizalomra ad okot, hogy jó kezekben van ez a hagyomány és tovább is adják a hallgatók egymásnak és ha már elkezdték, ez fennmarad évtizedek múltán is.

A sertésekből toros káposzta, hurka és kolbász készült, ezeket a délutáni böllérlakomán fogyaszthatták el a vendégek. E mellett böllérbált és szakmai programokat is szerveztek, melyen a mangalicák mellett a pannon háztáji sertésprogramot is bemutatták. 

Forrás: Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Fotó: FM