PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Szarvaskend, IV. Gasztronómiai fesztivál és böllérverseny 2017.02.18 12:00

  nyomtatási kép

Sült hús, hurka, kolbász és pálinka

A kis falu nagy rendezvényén, a szarvaskendi Szabó tanyán, a IV. Böllérversenyen és Gasztronómiai Fesztiválon jártunk.

2017.02.18 

A szervezők szíve örült, hiszen az időjárás is a résztvevőknek kedvezett, amikor már reggel gyönyörű, szinte tavaszias időjárás fogadta a magyar hagyományokat, ízeket, hamisítatlan adalékanyag-mentes ételek fogyasztását népszerűsítő, idén immár 4. alkalommal megrendezett Szarvaskendi Böllérverseny és Gasztronómiai Fesztiválra kilátogatókat. 

 

A népi tradíciók és kézműves portékák ünnepe szombat reggel 6 órakor csapatébresztővel és disznóbúcsúztatóval kezdődött. A böllérek és a segédeik nekiláttak a feldolgozásnak. Húslevest, toros káposztát, sült húst, sült oldalast, sült kolbászt, a pecsenyét, véres- és a májas hurkát kellett készíteni, közben pedig kulturális programok szórakoztatták a kilátogatókat. 

Megyénk legnagyobb télbúcsúztató gasztrobuliján több ezren kóstolták meg a csapatok, közöttük a szombathelyi önkormányzat lelkes képviselői által készített disznótoros finomságokat.


A böllérfesztivál megnyitóján - a résztvevő települések polgármesterei és a versenybe szálló csapatok vezetői jelenlétében - dr. Major Katalin szarvaskendi polgármester köszöntötte elsőként a megjelenteket. 

Nagyon örülök, hogy már a negyedik alkalommal vehetjük önöket szeretetünkkel körbe, miközben büszkék is lehetünk magunkra, hiszen a negyedik alkalom önmagáért beszél. Egész héten vállvetve dolgoztunk, volt, aki az ételek elkészítésén, volt, aki a kulturális műsorok megszervezésén ténykedett - tette hozzá a kis falu nagy rendezvényét köszöntő településvezető. 


Majtényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a szarvaskendi esemény az elmúlt évek alatt, igazi vasi rendezvénnyé nőtte ki magát. 
Négy év alatt odáig jutottunk, hogy sorban állnak a csapatok, arra várva, hogy mikor jöhetnek ők is disznót vágni. A magyar testvéreink ittléte pedig önmagáért beszél - fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke, aki elődjével, Kovács Ferenccel több finomságot is végigkóstolt. 

 

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár miközben a gyermekkori élményeit elevenítette fel, azt hangsúlyozta, hogy a disznóölés hagyományainak ápolását meg kell tanulni, és a szarvaskendi fesztivál erre is alkalmas.

Minden egyes sátorban felszínre kerül a tudás, kiderül, hogy ki, hogyan szereti készíteni a hurkát, a kolbászt. Az idő előrehaladtával egyre jobb termékek kerülnek a zsűri elé. Egyre többen keresik az egyedi ízeket. A hagyományok, a helyi értékek szarvaskendi megjelenítése mára követendő példává lett - emelte ki az államtitkár, aki beszéde végén mindenkit felszólított, hogy űzze el a telet. 

Ezt követően ajándékokat, kötényeket adtak át a határainkon túlról - Muravidék, Felvidék, Hargita megye, Vajdahunyad - és a magyar területekről érkezett települések csapatainak.   

 

A fesztivál díszvendége, Győrvár a település gasztronómiai és turisztikai nevezetességeit mutatta be az érdeklődőknek, a közelben lévő Oszkó önkormányzati csapata pedig kiváló finomságokkal, közöttük borpálinkával várta a kilátogatókat. Hosszú Zoltán polgármester szerint az oszkói velős pirítós kenyér már kora reggel a kilátogatók az étvágyát csillapította. 

 

A finom hazai bor, szőlő és barack ízű vasi hegyháti pálinkánkat is megérte megkóstolni - fűzte hozzá a honlapunknak nyilatkozó polgármester, aki azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a szakemberek szerint az oszkói csapat oldotta meg leghitelesebben a disznóvágást.

 

Szarvaskenden, a farsang farkához közeledve természetesen nem maradhatott el a télbúcsúztató rönkhúzás és a bolond esküvő sem. V. Németh Zsolt a Kármentő Népzenei Együttessel nyitotta meg az esemény kulturális programsorozatát, a győrvári Nefelejcs Néptáncegyüttesnek adták a talpalávalót. A szervezőktől megtudtuk, hogy jövőre ugyanitt, immár ötödször lesz böllérverseny és gasztrofesztivál. 

Forrás: frisss.hu, Fm

Fotó: frisss.hu, Szita Róbert és Bodorkós Máté