PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Vasvár, Magyar Ápolók Napja 2017.02.18 10:00

  nyomtatási kép

Nagybetűs segítők - Mutatjuk, kik kaptak elismerést az ápolók napján

2017. február 19

Vasvár - A Nagy Gáspár Kulturális Központban tartottak szakmai napot a vasi egészségügyi szakdolgozók.

Az időzítés nem volt véletlen. Kossuth Zsuzsanna, a világ első országos főápolónője születésének kettőszázadik évfordulóját ünnepli emlékévvel a szakma.

A rendezvényt a vasvári önkormányzat, a kistérségi önkormányzati társulás és a Magyar Ápolási Egyesület Vas Megyei Szervezete támogatta. A nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara területi szervezete állította össze.

A NAGYBETŰS SEGÍTŐK


A rendezvényen V. Németh Zsolt földművelésügyi államtitkár köszöntötte az egészségügyi szakdolgozókat. Florence Nightingale-t idézte. Az angol ápolónő csaknem száz évvel ezelőtti tevékenységének köszönhetően vált világszerte megbecsült hivatássá a nővéri munka. Tőle származik a mondat, amelyre V. Németh Zsolt is utalt: ha valaki olyan életet él, amely mindenki számára fejlődést hoz, és ez a fejlődés állandó, nem hal meg vele, az ilyen ember élete igaz életnek nevezhető.

A TISZTELET AZ ÖVÉK

A magyar ápolók is ilyen igaz életet élnek. Ők a nagybetűs Segítők, akik akkor vannak ott, amikor a legnagyobb szükségünk van rájuk - méltatta a szakmát az országgyűlési képviselő.

A politikus a gondos figyelmet, az önfeláldozást, az elkötelezettséget és a hivatástudatot is fontos szakmai jellemzőjüknek nevezte. Úgy fogalmazott: az ápolói szakma az egészségügyi véráram biztosítója.

Általában a tisztelet az övék. A tisztelet általában az övék. De mikor betegek vagyunk, akkor mi a konkrét segítséggel találkozunk. Nagy ilyenkor az ápoló felelőssége, hiszen rajta keresztül egy egész szakmát ítélünk meg. Nap mint nap ott állnak a betegágyaknál. Hűen viszik tovább a kiváló magyar Kossuth Zsuzsanna örökségét - mondta V. Németh Zsolt.


A SZAKMA ÉS MEGBECSÜLTSÉGE

A politikus néhány kormányzati intézkedésről beszélt, amellyel a szakma elismerését jelzik. Sorolta a szakápolók számára elindított bérfejlesztést. A szakképzési rendszerek fejlesztéséről is szólt. 4,4 milliárd forint jut egy, az ápolói képzést célzó ösztöndíjprogramra. Elindult az egységes ápolói eszközpark kialakítása 8 milliárd forintból. V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a cél az eredményesség növelése, a munkabiztonsági kockázatának csökkentése a szakmai területeken.

FIZIKAI ÉS LELKI TEHER ALATT

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere úgy fogalmazott köszöntőjében: profán igazság, szomorú tény, de a betegség a legdemokratikusabb dolog az életben, mert társadalmi és anyagi helyzettől függetlenül mindenkit elér. A mai ember legalább egyszer bekerülhet a kórházba.

Ott szembesülünk az ápolók munkájával, azzal, hogy micsoda fizikai és lelki teher alatt dolgoznak. Saját problémáikat háttérbe szorítva micsoda energia kell ahhoz, hogy a beteg gyógyulását segítsék, erre tudjanak koncentrálni. Munka, erő, hit, ezt kívánom önöknek a továbbiakban is - mondta Vasvár első embere.


AZ ÁPOLÓK FELELŐSSÉGE

Lászlóné Holtay Andrea, a Vas Megyei Kormányhivatal körmendi járási népegészségügyi intézetének vezető ápolója   az ápolók szakmai felelősségét hangsúlyozta beszédében. Úgy véli: csak így lehetnek méltó utódai Kossuth Zsuzsanna szellemének az egészségügyi ellátásban.

Maximális szaktudással kell állnunk a beteg mellett. Az előírásokat, szabályokat pedig szigorúan be kell tartanunk. A higiénés szabályok nem száz, hanem kettőszáz százalékos betartása a feladatunk, a betegek védelmében - fogalmazott a járási vezető ápolónő.

Azt is mondta még: az egészségügyi szakdolgozók nagy társadalmi csoportot alkotnak. Jó lenne elérni, hogy erős kollegialitás alakuljon ki közöttük, de ez nem kivételezést kell jelentsen.

Figyeljünk oda, vegyük észre, tiszteljük egymást mint kollégák - fogalmazott a szakember.

EMLÉKÉV ÉS PLAKETT

Wagner Vilmosné, a Magyar Ápolási Egyesület Vas megyei elnöke a Kossuth Zsuzsára tiszteletére meghirdetett emlékév tervezett vasi és országos eseményeit ismertette a grémium előtt.

Örömmel tölt el, hogy Vasváron tudtuk idén is megszervezni programunkat. A vasvári Kistérségi Egészségház klimatizációs rendszerének kiépítéséhez szeretnénk hozzájárulni a mai nap jótékonysági estjének bevételével. Helyi és környékbeli vállalkozók, a kistérségi települések adományai segítenek a cél elérésében - mondta el Horváth Istvánné szervező, a MESZK vasvári, helyi elnöke.

Szabó Péterné szervező, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara körmendi, szentgotthárdi területi szervezeti elnöke is szót kapott, aki a Kossuth Zsuzsanna születésének jubileumára kiadott emlékérem jelentőségéről beszélt.


EGYEDÜLÁLLÓ A MAGYAR SZOLGÁLTATÁSOK KÖZT

A rendezvényen jelen volt dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke. Beszédében az ápolásügy kapcsán azt elemezte: milyen égető hiány van egy-egy területen, intézményekben az ápolókból, szakdolgozókból.

Ápolók, szakdolgozók nélkül nem lehet 24 órás folyamatos szolgálatot biztosítani az egészségügyben. Egyedülálló a magyarországi szolgáltatások közt az egészségügyé. Egy adat a közelmúltból: szenteste és karácsony két napján nincs más olyan ágazati munkavállalói réteg, amely ilyen nagy számban állna szolgálatban. Több mint 10 ezer egészségügyi munkatárs dolgozott a legutóbbi ünnep alatt. Meg kell becsülni a társadalomnak és magunknak ezért is ezt a szakmát - mondta az országos elnök.

ELISMERÉSEK, DÍJAK

A köszöntők után a Kossuth Zsuzsanna emlékére készített plakettekből Novák Antalné asszisztens, szakápoló, Horváth Istvánné diplomás ápoló, Bertók Csaba Zsolt mentőtiszt vehetett át egyet-egyet. A nemesfém érméből kapott Barti Péterné, a szombathelyi kórház neurológiai osztályának vezető ápolónője, aki előző napon az országos Ápolók Napja rendezvényen "Pro Sanitate" kitüntetésben részesült. Az országos rendezvényen  miniszteri dicséretben részesült Benczik-Tóth Eszter, a szombathelyi kórház rehabilitációs osztályának vezető ápolónője is. Ő szintén kapott Vasváron az emlékéremből, Erős Ildikó szobrászművész alkotásából.

 

HEGYHÁTI EGÉSZSÉGÜGYI MUTATÓK

Az előadók sorát Füzi Andrea, a vasvári Egészségügyi Alapellátó Intézmény vezetője zárta, aki rövid összefoglalót tartott Vasvár és a Hegyhát egészségügyi helyzetéről. Több területen szükséges a jövőben a mutatók javítása. A két éve megnyitott járási egészségközpont a szakemberek várakozása szerint segíthet ebben.

A szakmai köszöntők után tudományos előadások következtek, a magyar ápolók napja vasi rendezvénye jótékonysági bállal zárult.

Forrás: vaol.hu, Pogács Mónika

Fotó: Vaol.hu, FM