PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Kám,Vasi Őrtüzek - helytörténeti és irodalmi konferencia 2017.02.10 15:00

  nyomtatási kép

Vasi Őrtüzek: az irodalom napja volt - Bérbaltavár, Kám, Nagytilaj, Csehimindszent, Zsennye, Vasvár

Vasvár

2017.02.10

Egy nap alatt hat fogadóhelyszíne volt annak az irodalmi konferenciának, amelyet a Nagy Gáspár Művelődési Központ szervezett.

A Vasi Őrtüzek címet kapott tematikus napon irodalmi emlékhelyeket kerestek fel a résztvevők. A vasváriak által gondozott program során Kámban Kisfaludy Sándor, Zsennyén Békássy Ferenc, Nagytilajban és Bérbaltaváron Nagy Gáspár költők emlékét idézték fel irodalomtörténeti előadások segítségével. 

A rendezvényt ünnepi köszöntőjével V. Németh Zsolt államtitkár és mint a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg Kámban.

 

Az államtitkár elmondta: Ezen a ma kezdődő, 2 napos vándorkonferencián a vasi irodalomé lesz a főszerep: szakértők előadásait és fiatalok gondolatait hallgathatjuk meg, szülőházakhoz, kulturális központokhoz, sírokhoz és emlékhelyekhez látogathatunk, de színházi előadással és táncházas mulatsággal is készülnek a remek szervezők.

Szakmai szempontból kifogástalan hármas fogatot jár körül ez a konferencia. Három olyan, a 19. és 20. században dolgozó magyar alkotóra emlékezhetünk, és három olyan, talpig "vasi szívű" írót fedezhetünk fel újra, akik mind ezen az ősi, pannon tájon születtek. Idén Kisfaludy Sándor, Békássy Ferenc és Nagy Gáspár életműve és emlékezete kerül elénk, hogy ismét és még inkább közelebb kerülhessenek hozzánk és a jövő generációihoz.


Tausz István elmondta, hogy Kisfaludy Sándor életét érdemes volt csaknem két éven át kutatnia. Levéltárakban, antikváriumokban, falutörténetből gyűjtött adatokat a költő-író életművéről, életrajzáról.

Nagy segítségére volt az a több mint százéves emlékalbum, amelyet Kisfaludy halála után adott ki a Pesti Napló ajándékként előfizetőinek. A kuriózumra antikváriumban bukkant a helytörténész.

Az összegyűlt anyagból végül színdarab született. A kéziratot csaknem tíz éve zárta le a szerző. Most jött el az ideje, hogy mindez színpadra is kerüljön a Vasvári Játékszín előadásában. A premiert péntek este tartották a kámi kultúrházban.

Forrás: vaol.hu, FM

Fotó: vaol.hu, FM