PROGRAMNAPTÁR
2024. július 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31FACEBOOK

Szentgotthárd, Vállalkozások számára elérhető pályázatok bemutatása 2017.02.02 16:15

  nyomtatási kép

Szentgotthárd - Az új pályázati ciklus forrásairól tartottak előadást csütörtök este. Lesz pénz a cégeknek és az önkormányzatoknak is, de oda kell figyelniük a pályázóknak.

A most kezdődő pályázati ciklusban megpróbáljuk egyszerűsíteni a pályázati rendszert, melyben az uniós források mellett most hazai pénz is jut fejlesztésekre - mondta a szentgotthárdi tájékoztatón V. Németh Zsolt államtitkár.


Hangsúlyozta: az önkormányzatok például elhagyott szőlőterületek megőrzésére, a civil szervezetek pedig magyar hagyományok (viseletek, zene, programok) fejlesztésére vehetik igénybe a pályázati forrásokat. Ilyen célokra most 300 milliót különített el a kormány. 

A 2017-es Zártkerti revitalizáció alapvetően követi eddigi célkitűzéseinket és már meglévő eredményeinkre épít. Fontos kitétel, hogy a program az egész ország területéről fogadja a jelentkezéseket, pályázatokat, tehát nem térség-függő. 

A program alapvető célja idén is az, hogy a használaton kívüli, elaprózódott gyümölcsparcellák megvásárlásával az önkormányzatok nagyobb területű összefüggő gyümölcstermő területekhez juthassanak, amelyeken újraindíthatják a közösségi gyümölcstermesztést, elsősorban a helyi körülményekhez leginkább alkalmazkodó tájfajták termesztésével.

Az államtitkár bejelentette, hogy 2017 első félévében a Földművelésügyi Minisztérium pályázatot tervez meghirdetni, melynek három célterülete van. Egyfelől a hungarikumokról szóló törvény szerinti települési, tájegységi, megyei, külhoni nemzeti értékek gyűjtése, rendszerezése és megismertetése rendezvények által. Másfelől települési, tájegységi értéktárak létrehozása önkormányzatok és civil szervezetek együttműködése által. Végül, a 2016 év végén elindított folkTREND divatbemutatón megjelenő ruhadarabok tervezői pályázata divattervezők, képzőművészeti hallgatók vagy magánszemélyek által. A három támogatási célterületen összesen 230 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

A tájékoztatón elhangzott: már most kétszeres a pályázati igény, mint az elérhető forrásmennyiség, ezért az érdeklődők nagyon figyeljenek oda benyújtandó anyagaikra. A cégek ebben a ciklusban például kutatásfejlesztésre, foglalkoztatásra és például infokommunikációs beruházásokra is pályázhatnak, egyebek között kapacitásbővítés mellett. Vas megyében településfejlesztési pályázatokra most 36,6 milliárd forint áll rendelkezésre, ám V. Németh Zsolt kijelentette: próbálják bővíteni a forrásokat, hogy minél több vasi cég kaphasson támogatást.

Forrás: vaol.hu,Turbók Attila, FM

Fotó: FM