PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Nagykovácsi, sajtótájékoztató Fűts Okosan témában 2017.01.24 15:00

2017. január 25. 11:00:41  nyomtatási kép

Folytatódik a Földművelésügyi Minisztérium kampánya a levegő tisztaságáért

2017. január 25. 

Folytatódik a Földművelésügyi Minisztérium kampánya a levegő tisztaságáért, a Fűts okosan! kampányban a lakosságot szeretnék megismertetni a helyes fűtési módokkal és a helyes tüzelőanyag- használattal.

A társadalmi célú kampány keretében kedden Nagykovácsiban sajtótájékoztatót tartott V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár Nagykovácsi polgármesterével, Kiszelné Mohos Katalinnal közösen.


Az államtitkár hangsúlyozta: a helyszín választásával is szeretnék eloszlatni azt a tévhitet, hogy a rossz levegőt mindig az ipari szennyezés vagy a közlekedés okozza, valamint hogy a helytelen vagy a hulladékkal való fűtés csak a szegény térségekre jellemzője. Lokálisan ugyan mind az ipar, mind a közlekedés szennyezése jelentős lehet, de az ország egészére az mondható el, hogy a levegő minőségét leginkább rontó kisméretű szálló por (10 mikrogarmmnál kisebb részecske, PM10) 70 százalékban a lakossági fűtésből kerül a levegőbe.


A Földművelésügyi Minisztérium ezért indította a Fűts okosan! komplex felvilágosító kampányt, melynek célkitűzése, hogy felhívja a lakosság figyelmét egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, valamint elérhetővé tegyen minden olyan információt, amely a helyes fűtési technikát ismerteti - hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

A helyes fűtési módot ismertetve elmondta, hogy a keményfát vagy a fa brikettet érdemes előnyben részesíteni, egyben javasolta, hogy lehetőleg ne fűtsenek szénnel, különösen lignittel. Kiemelte, hogy hulladékkal tilos fűteni. Sajnos, sok helyen, a hulladékot is felhasználják fűtésre - jegyezte meg. V. Németh Zsolt bemutatta a helyszínre hozott mobil mérőautót, amelynek filterein keresztül látni lehet a településre vonatkozó 24 órás mérési eredményeket.


Elmondta, hogy Nagykovácsival a minisztérium Herman Ottó Intézete együttműködési megállapodást kötött a levegőminőség javítása érdekében. A jó környezetminőségnek a legfontosabb eleme a jó minőségű levegő - szögezte le az államtitkár.

Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere elmondta: a helyi lakosok számára nagyon fontos, hogy megőrizzék a környék egyik fő értékét, a jó levegőt. Fontosnak nevezte, hogy az önkormányzatok folyamatosan tájékoztassák a lakosságot arról, hogy mit tehetnek a jó levegő megőrzésének az érdekében.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba