PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Budapest, Közösségi kertészkedés a városban szakmai nap 2017.01.24 10:00

2017. január 25. 09:00:53  nyomtatási kép

Az év első felében véglegesíti az FM a Városi agrárpolitikát

2017. január 24. 17:29

Közösségi kertészkedés a városban címmel rendezett szakmai konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium, melynek elsődleges célja a figyelemfelhívás volt. Emellett a tanácskozás résztvevői megvitatták az elmúlt években a témában megvalósult intézkedések eredményeit is.


V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: a környezetformálás nem csak egy jól hangzó jelszó, hanem napi feladat, hiszen a külső környezet visszahat a belső környezetre is.

Külön világokat hozhatunk létre betonpallók között, fejlesztve a kreativitást, és megismerve a természet sajátos, nyugodt ritmusát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a zöldítés a városi kerteken keresztül a leghatékonyabb befektetés. A közösségi kertekben fejlődő és termő növények tisztítják és hűtik a városi levegőt.


Ezen felül, a kertészkedés türelemre, kitartásra és felelősségvállalásra tanít. A helyi közösségeket is erősebbé teszi, miközben folyamatos sikerélményt biztosít. A mostani szakmai nappal ezekre a sikerélményekre, és további lehetséges fejlesztési területekre szeretné a tárca felhívni a figyelmet.

Az elképzelések szerint az év első felében véglegesítik a Földművelésügyi Minisztériumban készülő Városi agrárpolitikát - közölte a tanácskozáson Hegedűs Gábor vidék- és térségfejlesztési szakreferens. Elmondta, hogy a szakpolitikai program a városi piacok, a városi állattartás és a városi kertészkedés témáját vizsgálja; a mostani szakmai napon az utóbbival foglalkoztak. A készülő dokumentum a tárca lehetőségeit és kompetenciáit figyelembe véve, ezen a területen a közösségi kertek és az iskolakertek kérdéskörével foglalkozik a leginkább.


A közösségi kertek esetében jellemzően az önkormányzat és civil szervezet - civil szervezet, illetve vállalkozás - együttműködésében valósul meg a kerttervezés, az infrastruktúra kialakítása, illetve a kertet használók közösséggé formálása.


Az iskolakerttel bíró oktatási intézményeket az Iskolakertekért Alapítvány fogja össze, amely a múlt év végén több mint 100 iskolával és óvodával állt kapcsolatban. Tevékenységük az alkalmazott módszertanok, jó gyakorlatok megosztására, szakmai érdekképviseletre, újonnan alakítandó kertek esetében mentorálásra terjed ki.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotó: Pelsőczy Csaba