PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Gersekarát, Szemléletformáló rendezvény 2016.12.21

2016. december 22. 14:06:14  nyomtatási kép

KARÁCSONYVÁRÁS A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG JEGYÉBEN

Szemléletformáló rendezvény,

Gersekaráti Általános Iskola

2016. december 21.

A téli szünet előtti utolsó  napon a gersekaráti általános iskola közel  száz tanulója vett részt a Holnapocska Közhasznú Nonprofit KFT OKTF NHI által támogatott környezettudatos nevelést célzó játékos programján melyet V. Németh Zsolt államtitkár nyitott meg.


Számos meglepetés  ajándéknak is örvendezhettek a nebulók, és mint a képeken is látható a hangulat is kitűnőre  sikeredett.

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, az élet egy körforgás. A hulladéknak lehet új élete: újra ki lehet találni, mire jó. Újra hasznos lehet. Lehet belőle például ruha! A ruhák pedig felvonulhatnak ilyen iskolai, zölden és pimaszul pompázó divatbemutatókon!


Felhívta arra a figyelmet, hogy nem szabad mindent kidobálni. Mi sem örülnénk, ha egy óriás, jobb ötlet híján, kivágná néhányunkat az ablakon.

A hulladék nem vész el, csak átalakul! Ha újrahasznosítjuk a kidobott holmikat, sokat nyerhetünk, és spórolhatunk. Ne csak embertársainkat kíméljük, kíméljük környezetünket is! Nem kevés dologról van szó: egy nagyobb szeméttelep még a világűrből is látszik!

Az egyik első lépés lenne a hulladékok keletkezésének megelőzése. Rendes ember nem szemetel, a többinek pedig tilos! Fontos az újrafelhasználás, amikor is a számunkra már fölöslegessé vált, de használható dolgot másnak adományozzuk, mondjuk karácsonyi ajándékként. Kíméljük a bolygónkat, és örömet is adunk! Hát, nem megéri?

 

Talán viccesnek hangzik elsőre ez a név: KukakulTÚRA. Ez egy olyan program, amelyben hulladékhasznosító üzemek nyitják meg kapuikat az iskolások előtt is, hogy a saját szemükkel győződhetnek meg arról, mi is történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal, hogyan is lesz abból értékes anyag újra. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Kiváló kezdeményezés a jól ismert TeSzedd! akció, amelyben országszerte többszázezer fiatal és felnőtt vesz részt az illegálisan elhelyezett hulladék összegyűjtésében, a szennyezett területek visszazöldítésében

 

Az államtitkár kiemelte, hogy így, karácsony közeledtével is törekedni kell a környezettudatos ajándékozásra: valódi örömöt szerzünk-e egy felesleges, agyoncsomagolt - majd hulladékká váló termékkel szeretteinknek? Valódi örömöt a tartalmas emberi kapcsolatok, az odafigyelés, a törődés - azaz a figyelmes, környezetünkre irányuló figyelmes létezéssel szerezhetünk egymásnak. 

Forrás: FM