PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Bérbaltavár,Megújult szakrális értékeket bemutató kiállítás megnyitása 2016.12.17 10:00

2016. december 20. 14:00:48  nyomtatási kép

Megmutatják a felújított emlékeket ­

Védeni kell a szakrális szobrokat, kereszteket, mint a táj fontos épített elemeit

2016. december 19.

Bérbaltavár ­

Vándorkiállításon mutatják be a település szakrális emlékeit, kőkeresztjeit, amelyeket felújított a falu önkormányzata és a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület. Sokszoros ünnep lett a Vasi Hegyhát Szakrális emlékei című vándorkiállítás megnyitója. 


Előtte ugyanis felszentelte az egykori iskolánál felújított Szenvedő Krisztus Szobrot Déri Péter esperes, valamint az egybegyűltek megnézték a helyi roma önkormányzat Betlehemét, és a Hősi emlékműnél meggyújtották a bérbaltavári adventi koszorú negyedik gyertyáját. Aztán a kultúrházban nyílt meg a vándorkiállítás.


Védendő tájelemként jellemezte a kereszteket, feszületeket, szakrális szobrokat V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Elmondta, hogy országos regiszterbe gyűjtik ezeket az elemeket a nemzeti parkok segítségével azért, hogy a táj ezekkel az értékekkel együtt maradhasson meg. A regiszterbe gyűjtött információk csak számok, adatok. Ebben nincs ott az a többlet, amiért itt ma sokan összegyűltünk. 


Az államtitkár a kultúra hagymamodelljéről beszélt. A szimbólumok az első réteg, a hősök jelentik a második réteget, a harmadikat pedig a rítusok. ­ Van a polgári életben is bőven ebből a koccintástól a szalagátvágásig. De a liturgia is része a rítusoknak és párhuzamba hozható a kiállítás témájával. A plébános megáld egy keresztet, szobrot. Ezek külsőségek, de hatnak, mert ott a belsőben az értékekről szólnak, elemezte. V. Németh Zsolt végül a hagymahéj legbelső rétegére, az értékre utalt, melyben mindhárom fogalom egyesül. Azt mondta: érték a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület munkája is, mert a szülőföld hagyományainak megőrzéséért dolgozik.

Forrás: vaol.hu, Pogács Mónika