PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 28. hétfő
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Csákánydoroszló, Környezetvédelmi szemléletformálás a hulladékok vonatkozásában 2016.12.16. 11:00

2016. december 19. 11:30:41  nyomtatási kép

Szoknya lett a Vas Népéből

2016. december 16.

Csákánydoroszló

Környezettudatos napot tartottak az iskolában. A gyerekek újrahasznosított hulladékból készítettek ruhákat. A csákánydoroszlói Csaba József Általános Iskolában még a karácsonyvárás is a környezettudatosság jegyében telt. Pénteken az egész nap a környezetvédelemről szólt, a gyerekek a legkülönfélébb játékos feladatok megoldásával szinte észrevétlenül tanulták a környezettudatos életet, miközben persze remekül szórakoztak.


Az iskola udvarán fölállított hatalmas fűtött sátor alatt több mint kétszáz diák hallgatta érdeklődve V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár előadását a környezetvédelemről, aki mindjárt le is szögezte: a hulladék nem azonos a szeméttel, hiszen előbbi még újrahasznosítható.


Az államtitkár a gyerekek nyelvén szólt arról, hogy egyre nehezebben cipel minket a Föld a hátán, hiszen jelenleg 7 milliárdnyian vagyunk, de 2050­-ben a becslések szerint már 10 milliárdnyian leszünk. Megtudtuk: idén augusztus 8-­án volt az ökológiai túllövés napja, vagyis az az a nap, amikor kimerítjük a természet éves készletét, sajnos ez a dátum minden évben egyre korábbra esik. Majd az államtitkár egy Gandhitól vett idézettel folytatta: A világ elég nagy ahhoz, hogy kielégíthesse minden ember igényét, de ahhoz túl kicsi, hogy kielégítse az egyén kapzsiságát.

Kétségtelen, hogy jelenleg a világban többet termelünk, mint amennyire szükségünk van. Elsősorban arra kell törekedni, hogy ne termeljünk hulladékot, ha pedig ez elkerülhetetlen, akkor az legyen újrahasznosítható, és így a lehető legkevesebb szemét keletkezik. Mindezek ellen tenni kell a jövőben, de ahogyan az államtitkár a gyerekhez szólva elmondta: - nélkületek nem lesz változás.


Az államtitkári köszöntő után a tanulók meg is mutatták, hogy a hulladékgazdálkodásban már az élen járnak, legalábbis ami az újrahasznosítást illeti. Kávés pohár, teafilter, szívószál, kupakok, fólia és persze az elmaradhatatlan Vas Népe újság született újjá a gyerekek és segítőik: tanárok és szülők jóvoltából. Mind a nyolc évfolyam egy­-egy tanulója bemutatta hulladékruháját, a közönség legnagyobb örömére. Kreatív ötletekből aztán nem is volt hiány. Hogy mennyire nem, azt most galériánkban ön is megnézheti.

Forrás: vaol.hu,Budai Dávid

Fotó: Szendi Péter