PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Körmend, Körmendi Markusovszky Kórház fejlesztéseinek átadása 2016.12.15.10:00

2016. december 16. 16:10:15  nyomtatási kép

Ismét helyben gyógyulhatnak

Átadták a felújított körmendi kórházat

2016. december 16

Kiemelt jelentősége van a körmendi kórház felújításának. Ezt jelzi az is, hogy az épület csütörtöki ünnepélyes átadóján nemcsak a helyi, hanem az országos egészségügyi vezetés is megjelent. ­ A jelenlegi kormány 500 milliárd forintot költött el egészségfejlesztésre, főleg vidéken. A körmendi beruházás példaértékű ­hangsúlyozta dr. Ónodi Szűcs Zoltán államtitkár. A vasi kisvárosban úgy alakították ki a szakmai integrációt, hogy a betegbiztonságot vették figyelembe. Utalva a névadóra kiemelte: Batthyány Strattmann Lászlónak nem kellene szégyenkeznie, ha ma belépne az intézménybe.


A legfontosabb számokat dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója sorolta. Mintegy 1,7 milliárd forint érkezett a körmendi intézmény korszerűsítésére, 300 millió forint csak műszerre. A kórház pedig 150 milliós saját forrást tett hozzá. Mindezek teremtették meg a jelenlegi, 21. századi körülményeket, amelyeknek köszönhetően biztonságosabb ellátáshoz jut a térségben élő 50 ezer ember. ­


A beruházás kapcsán a lokálpatrióta érzelmű emberekben felmerült, hogy jobb lenne egy önálló intézmény, nagyobb belgyógyászattal, a szülészet visszaállításával, a vezetés azonban az észszerűségre és a szakmaiságra törekedett úgy, hogy az az emberek érdekét szolgálja ­emelte ki V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. ­


Az együttműködés kiemelt fontosságú volt a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházzal a működőképesség fenntartása érdekében ­ezt már Bebes István, Körmend polgármestere hangsúlyozta. A városvezetés célja, hogy a mostani fejlesztés után magas szinten, egy helyen valósuljon meg a járó­ és fekvőbetegellátás. Jelenleg már azon dolgoznak, hogy a kiürült szakrendelőket is az egészségügy szolgálatába állíthassák.


A körmendi intézményben a fokozatosság elve valósul meg. A fekvőbeteg­ellátás december elején elkezdődött, az összes szakrendelő január elejétől fog teljes egészében működni, és hamarosan az aktív belgyógyászat is elindul. Folyamatosan érkeznek a műszerek, amelyek közül kiemelt jelentőségű a digitális röntgen. Ez lehetővé teszi, hogy azokat a felvételeket, amelyeket Körmenden elkészítenek, azonnal továbbítani tudják Szombathelyre, ahol értékelik azokat ­ összegezte prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója.

Forrás: vaol.hu, Markó Petra