PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Budapest, FolkTrend - Divatbemutató 2016.12.13 16:30

2016. december 14. 16:00:51  nyomtatási kép

folkTREND! - A hagyomány a régi, a stílus új - divatbemutató a hungarikumok és a tradicionális motívumok jegyében

2016. december 14.

Mi a célunk a folkTREND!-del? Friss szemmel látni ősi viseleteinket.- mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Tesla rendezvényközpontban folkTREND! 


A hagyomány a régi, a stílus új gondolat jegyében megrendezett divatbemutatón. A Hungarikum Bizottság, a Földművelésügyi Minisztérium, a Hagyományok Háza és a Herman Ottó Intézet az esemény megszervezésével, a hagyományokat újragondolt formában bemutató programsorozatot indított el, amelynek első témaköre a hazai tradicionális alapokon nyugvó divaton, öltözködésen alapul. Az est fővédnökségét dr. Herczeg Anita, dr. Áder János köztársasági elnök úr felesége vállalta el.


Ez a divatbemutató kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a divattervezők ötvözzék a tradicionális motívumokat, anyagokat, formákat a jelenkor öltözetével. Az esemény megrendezésének célja az volt, hogy a közvélemény ízelítőt kapjon a magyarság hagyományos viseletéről a ruházaton át az egyéb tradicionális kiegészítőkig és egy olyan kezdeményezés induljon útjára, amely a hazai divat eszközeinek segítségével előmozdítja közös értékeink minél szélesebb körben való megismertetését.


Divatbemutatóra gyűltünk ma itt össze. Nem csak múltfelmutatásra. Itt a divatnak ugyan nem kell letérdelnie a hagyomány előtt. De mindazoknak, akik kimeríthetetlenül gazdag magyar népi motívumkincsből merítenek - alapos ismerettel kell rendelkezniük és szeretettel, alázattal kell viseltetniük ősi díszítőművészetünk iránt - mondta V. Németh Zsolt a divatbemutató célkitűzéseiről. Beszédében elmondta azt is, fontosnak tartja, hogy "a kortárs kelme legyen kényelmes, szép, hordható, otthonos, megfizethető, hasznos.


A viseletkultúrában a népművészet minden országban trend, így nagyon örülünk annak, hogy a mai eseményen alkalmunk nyílik bemutatni a legszínvonalasabb alkotók kollekcióit. Célunk, hogy egy szerethető viseletkultúrát hozzunk létre, mely inspirálja a fogyasztókat és a kereskedőket egyaránt"- monda Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza képviseletében.

 

A folkTREND! divatbemutató a Hungarikum szabályozás égisze alatt valósult meg önálló brandként - mondta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. A jövőben pályázatok útján szeretnénk lehetőséget teremteni azoknak a fiatal tervezőknek, akik a hagyományhoz nyúlnak vissza és ezekből mai modern ruhakollekciókat hoznak létre. A mai esemény az első lépése annak a programnak, melynek segítségével a népi hagyományokat a mai modern ember számára is értelmezhetővé tudjuk tenni nem csak a divat, hanem a zene, a gasztronómia vagy a kézművesség területén.

 

 A Herman Ottó Intézet a kezdetek óta támogatja hungarikum mozgalom munkáját, így a mai eseményhez is szakmai hátteret biztosított annak érdekében, hogy csak a minőségi és a magas színvonal képviseltesse magát- hangsúlyozta beszédében Mezőszentgyörgyi Dávid az intézet igazgatója.

A rendezvényen bemutatott ruhákat Bélavári Zita, a By Me, az Igéző, az Innoé, Meyke, Pásztor Anni, Piroshka, a Romani Design, a Soutache, a Szervető és a Zema ékszer tervezte.

Forrás: FM Sajtóiroda