PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Lukácsháza, Gyöngyösmenti tájegységi értéktár bemutatása és ünnepélyes átadása 2016.12.09. 17:00

2016. december 12. 12:40:10  nyomtatási kép

Gyöngyösmenti Tájegységi Értéktár és Helyi Értéktárak bemutatása

2016.12.09

Lukácsháza

A Gyöngyös menti települések és az UTIRO Térségfejlesztő Egyesület, mint Hungarikum - 2016 pályázat nyertes szervezet meghívta V. Németh Zsolt államtitkárt, országgyűlési képviselőt, hogy a közel fél éves közös munka eredményeként létrejött Gyöngyösmenti Tájegységi Értéktár és Helyi Értéktárakat bemutassa. A köszöntőt Virág János Lukácsháza polgármestere mondta, majd az államtitkár beszélt a Hungarikum - 2016 program aktualitásairól. A Felső - Gyöngyösmenti Tájegységi Értéktár és a hozzá kapcsolódó Helyi Értéktárak bemutatása következett, melyen az előadó Bolfán Csaba UTIRO Térségfejlesztő Egyesület elnöke volt. Végezetül V. Németh Zsolt átadta az elkészült Értéktári kiadványokat a Helyi Értéktár Bizottságok, illetve Polgármesterek részére.

Az államtitkár köszöntötte a résztvevőket: A Szombathely és Kőszeg között elterülő, gyönyörű Gyöngyösmente nem csak létezik, de újra és újra felhívja magára a figyelmet. Van minek örülni a vasiaknak: igazán kijutott nekik vadregényes, értéktermő tájakból. Itt és most erről tanúskodik ez a kezemben (kezünkben) tartott, színes füzet is.

Ideje van a munkának, ideje van az ünneplésnek. Nyakunkon a tél: mindazt, amit nyáron megtermeltünk és betakarítottunk, most szemrevételezzük, a kamra tele, kitart tavaszig. A térség minden része, minden szőlőtőke, domb és szikla kivette a maga részét: ha megcsillan a napfény, fölfénylik mind a kilenc település.

 

Ez a közösség megdolgozott érte. Begyűjtötte, ellenőrizte helyi értékeit. Nem kell idegen szemre várni. A belső értékek láthatóvá válnak. 

Kiemelkedő nemzeti értékeink kutatása a célunk. Ilyenkor érezzük, hogy megérte a sok kormányzati aprómunka, ez ad erőt, hogy folytassuk, ez igazolja vissza a hétköznapi robotot.

Az ilyen Értéktárak segítenek megtartani a helyi közösséget. Hogy büszkék legyenek magukra a lakosok, hiszen miközben sorra veszik az értékeket, felelevenítik a hagyományokat, összekötik a múltat a jelennel. Ezt példázza Lukácsháza méltán híres, avar kori lovas sírja; a pösei sárkány legendája, amiről kiderült, hogy bagoly; a gyöngyösfalui kettévágott Szent Márton templom izgalmas története; a Pogány-hegyi gyümölcsfák, amelyek előbb borulnak virágba, mint társaik. (Mindet megtalálják a kiadványban.)

 

Az idei Hungarikum-pályázatokról nem árt felidézni: július 20-ig 200 db pályázat érkezett be. Legutolsó nyilvántartásunk szerint Magyarországon eddig összesen 19 megyei értéktár és 886 települési értéktár jött létre, amelyekben összesen 1521 megyei értéket és 6685 települési értéket tartanak nyilván.

 

Az államtitkár végezetül elmondta: Az ilyen kezdeményezések öregbítik hírnevünket, növelhetik megbecsülésünket szerte a világon.

Forrás: FM