PROGRAMNAPTÁR
2024. április 18. csütörtök
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Budapest, Víz Világtalálkozó borvacsora 2016.11.29. 19:00

  nyomtatási kép

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 - A víz összeköt

2016.11.29

Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezett Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 azt kívánja elősegíteni, hogy újabb XXI. századi konfliktusok és globális kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára. Ennek érdekében az esemény résztvevői a Budapesti Nyilatkozat 2016 megvitatásával és elfogadásával tették le megoldási javaslataikat a releváns nemzetközi fórumok számára.

Az eseményre, a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és expóra 2016. november 28-30. között került sor Budapesten a Millenáris Parkban.   

 

Pragmatikus és megoldás-orientált Világtalálkozó

A Víz Világtalálkozó 2016 a 2013-as budapesti esemény, az ENSZ tagállamai által elfogadott, 2030-ig szóló fenntartható fejlődési program és a Párizsi Klímacsúcs sikerére és eredményeire épít.

 Magas szintű, összegző, feladatkijelölő konferencia

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 az első olyan globális konferencia, amely a vízzel kapcsolatos fejlesztéspolitikai célkitűzés esetében összegzi az elfogadás óta elért eredményeket (stock-taking) és ezen túl pedig hozzájárul a következő 15 év teendőinek kijelöléséhez.

V. Németh Zsolt Környezetügyért felelős államtitkár is részt vett az esemény megnyitóján.

 

A rendezvény keretén belül december 29-én este pedig borvacsorát szerveztek, melynek felvezetését Gál Helga somellier a Külgazdasági és Külügyminisztériumból vállalta el. A borbemutatót Joó István miniszteri biztos a Külgazdasági és Külügyminisztériumból ünnepélyesen megnyitotta.

V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára köszöntő beszédet mondott, mialatt a résztvevőknek hungarikum bemutatót is tartottak.

 

Az államtitkár ekképp szólította meg a közönséget: A 2016-os Víz Világtalálkozó nem elégszik meg annyival, hogy összehozza, összeköti a 117 országból érkezett közel 1800 résztvevőt és 600 szakkiállítás-látogatót, köztük állam- és kormányfőket, minisztereket, nemzetközi szervezetek magas rangú tisztviselőit, az üzleti és tudományos élet szereplőit, valamint a civil társadalom képviselőit. A Találkozó azt is célul tűzi ki, hogy ez a sok partner egységet alkosson, közös álláspontot képviseljen, közös munkába kezdhessen.

Fontosnak tartom, hogy ez a kapcsolódás, együttgondolkodás ne csak formális keretek között - szakmai és politikai tanácskozásokon, plenáris üléseken, fórumbeszélgetések során - valósuljon meg.

Helyénvaló, hogy oldottabb hangulatban, egy pohár bor mellett is beszélgessünk, gondolkodjunk róla - nem elfelejtve hogy minden bornak a legfontosabb alkotóeleme a víz, persze a szőlő, a klíma, a táj, a tradíció, a tudás, a munka és a varázslat mellett.

Kóstolót adunk abból, milyen sokfélévé lehet a víz, ha találkozik a magyar földdel, hagyományokkal, a magyar borászok szakértelmével és odaadásával.


Az államtitkár a következő gondolatokkal, jókívánságokkal ösztönözte a résztvevőket: A Víz Világtalálkozó szervezői és résztvevői hisznek abban, hogy A víz összeköt, azaz határtalan új típusú együttműködésekre sarkall; összeköti a vízgazdálkodást, az ipart, a mezőgazdaságot, az egészségügyet és az oktatást, összekapcsol országokat, régiókat, generációkat és kultúrákat. Én pedig őszintén hiszem, hogy a kóstolásra kínált borok segítségére lesznek ebben, s még közelebb hoznak minket egymáshoz, s közös céljaink eléréséhez.

Forrás: www.budapestwatersummit.hu, FM

Fotó: Soós Bertalan