PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Montenegró, Jubileumi SWG ülés 2016.11.25

  nyomtatási kép

Jubileumi SWG ülés Montenegróban

2016. november 25.

Montenegró

A Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport (SWG) 2016. november 25-én Montenegróban tartotta a 10. éves miniszteri ülését, melyen az EU csatlakozás előtt álló 6 nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia), illetve további EU-tagállamok (köztük Magyarország, Németország és Ausztria) és kormányközi szervezetek (EU, FAO) vezető tisztségviselői vettek részt. Az SWG-ben megfigyelő tagsággal rendelkező Földművelésügyi Minisztériumot V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár képviselte.


Az ülés résztvevői a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a vidékfejlesztés és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás összefüggéseiről tanácskoztak, különös tekintettel a vidéki területeken élő kisgazdaságok lehetőségeire a térség uniós integrációjának folyamatában. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint a rendező SWG képviselői globális, európai, illetve regionális kitekintést adtak a mezőgazdaság és a vidéki területek fejlesztése vonatkozásában. A miniszteri ülés fontos napirendi pontja volt a 2016 októberében a régiós kormányzati intézmények, nemzetközi és civil szervezetek, valamint a tudományos szféra képviseletével lezajlott Agrárpolitikai Fórum, a Tirana Agenda eredményeinek értékelése is.

V. Németh Zsolt államtitkár felszólalásában kiemelte Magyarországnak a nyugat-balkáni régió számára nyújtott politikai és szakmai támogatását, olyan konkrét együttműködéseket megemlítve, mint a közelmúlt kétoldalú Twinning, TAIEX és FAO projektjei a borászati eredetvédelem, az agrárstatisztika, a zöldség-gyümölcstermesztés és a természetmegőrzés területein, beszélt továbbá a FAO-Magyarország ösztöndíjas programról is. Utóbbi keretében az FM a tagországokból - köztük Montenegróból - származó hallgatók magyarországi agráregyetemen történő képzését finanszírozza. Az FM államtitkára aláhúzta: Magyarország elkötelezetten támogatja a térség országainak EU-integrációját.

Forrás: FM Sajtóiroda