PROGRAMNAPTÁR
2020. július 4. szombat
HKSzCsPSzV
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Magyarlak,Gulágra elhurcoltak emléktáblájának avatása 2016.11.27 11:00

2016. november 28. 14:00:55  nyomtatási kép

Gulagra elhurcoltakra emlékeztek Magyarlakon

2016. november 27.

Magyarlak ­ 

1946. március 9­-én három magyarlaki férfit hurcoltak el az azóta hírhedtté vált Gulagra. Magyarországról mintegy hétszázezer embert deportáltak erre a helyre, közülük háromszázezer meghalt a rabság során. Az igaztalanul meghurcolt Takács Ferencre, Monek Józsefre és Néber Elemérre advent első vasárnapján emléktábla avatással emlékeztek a községben élők.

 

Az ünnepség szentmisével kezdődött az 1960-­ban, Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére épült templomban. Az istentiszteletet követően az egybegyűltek a kultúrházhoz vonultak, ahol az elhurcoltak életútját Monek Gyula polgármester elevenítette fel. V. Németh Zsolt államtitkár avatóbeszédében elmondta, a Gulág Emlékbizottság úgy döntött, hogy történelmi adósságunkat törlesztve emlékévet szentel a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyoknak és kényszermunkásoknak, s a tiszteletadást, emlékállítást pályázatok támogatásával is segíti.


Az Elhallgatott történelem témakörében kutatási eredmények megismertetésére és a gyűjtőtáborok helyszínére, emlékhelyekre tervezett tanulmányutakra lehetett támogatást kapni. A KOR-dokumentumok című témakör keretében nemzetközi, országos, helyi és nemzetiségi kiállítások rendezésére, kiadványok megjelentetésére lehetett pályázni. A mi történetünk témakörben pályázva a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások személyes történetének felkutatásához és filmes, irodalmi megjelentetéséhez lehetett segítséget kapni. S végül, emléktáblák kihelyezésére is lehetett pályázni minden olyan érintett településen, ahonnan áldozatokat hurcoltak el.


Szomorú érintettsége okán az emlékezésnek és a megemlékezésnek ez utóbbi formáját választotta Magyarlak települése is, amikor úgy döntött, hogy Monek József, Néber Elemér és Takács Ferenc nevét örök mementóul kőbe vésik.

Megadni a tiszteletet az áldozatoknak, levonni a történelmi tanulságokat, és a múltból okulva szebb jövőt teremteni azonban annál inkább feladatunk és felelősségünk.

Erre emlékeztet a magyarlaki Művelődési Ház falán elhelyezett emléktábla, amelynek köszönhetően a három név és a mögöttük meghúzódó meghurcoltatással, félelemmel teli sorsok nem merülnek feledésbe, nem állnak be az örökké hiábavaló veszteségek sorába. Egymásra figyelésre, békére, emberségre tanítják az utókort.


Az irodalmi műsort követően Takács Gyula plébános szentelte meg a magyarlaki kultúrház falán elhelyezett emléktáblát..


A megemlékező ünnepség a Magyarlaki Asszonykórus énekével zárult.  

Forrás: vaol.hu, FM

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarlaki Kulturális és Hagyományőrző Egyesület Asszonykórusa