PROGRAMNAPTÁR
2020. július 11. szombat
HKSzCsPSzV
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Telekes, 70 éves az óvoda - ünnepség 2016.11.26 14:00

2016. november 28. 10:02:42  nyomtatási kép

Hetven éves az ovi - Ünnepeltek Telekesen

2016. november 27

Telekes 

Az embernek nem érdeme a kora, egy intézménynek viszont igen - erről is beszélt a hetven éves telekesi óvoda jubileumi ünnepségén V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Versekkel, mondókákkal mutatkoztak be a mostani ovisok, fotókon, tablókon pedig az egykor idei járt óvodások láthatták viszont magukat, szüleiket.


HETVEN ÉV

Ő volt az első óvónő, Venczel Erzsébet, és ott van Kiss Lenke - mutatta az 1946­-ban készült fényképen Hábencius Ferencné. Az ő érdeme is, hogy régi fotók díszítik a telekesi kultúrházat: a település múltjának értékes lenyomatai. Ott van a fotókon az egykori iskola is, azt már nem tart fenn Telekes. Az ovira viszont rendkívül büszkék, hiszen hetven éve működik.

Hetven évről könyvet lehetne írni, beszélni róla csak a teljesség igénye nélkül lehet - mondta Orbán László, Telekes polgármestere.


Köszöntőjében beszámolt arról, hogy 1946­-ban egy tűzoltószertárral osztozott az épületén az óvoda. Aztán 1959­-ben kaptak új épületet a gyerekek és a nevelők. Most Gersekarát, Sárfimizdó, Halastó és Telekes közös fenntartásában működik az intézmény, gersekaráti telephellyel is.

Telekesen most 15 ovis van, meg is mutatták magukat a jubileumon. Versekkel és mondókákkal, zenével színesített műsort adtak a lelkes szülőknek, az egykori és mostani óvodapedagógusoknak, az ünneplőknek.

JÓ TANÁCSOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK


Szokták mondani, hogy az ember kora nem érdem, hanem állapot. Egy intézménynél ez nem így van. Érdem az, ha fennmarad, a helyi közösség és az ország vezetésének érdeme is - hangsúlyozta V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője.

Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes - idézte Robert Fulghum könyvének címét a politikus. Szerinte az óvodások szóló tanácsok az ember egész életét elkísérik, még ha később kicsit bonyolultabban is. Ilyen tanács az, hogy ossz meg mindent másokkal, ne csalj a játékban, rakj rendet magad után, és kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál - sorolta V. Németh Zsolt.

Azt mondta, a kormányzat nem csak szavakban, hanem tettekben is fontosnak tartja a gyermekek nevelését. Említette a kötelező óvodába járást, a pedagógusok béremelését.


Robert Fulghum jó tanácsait nem csak az ovisoknak idézte: Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset! Délutánonként szundíts egyet! A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét és ne szakadjatok el egymástól! Ismerd fel a csodát!

VIRÁGCSOKROK


Az óvoda­születésnapon virágcsokorral köszöntötte az önkormányzat az óvoda egykori és jelenlegi dolgozóit, köztük Ódor Lászlóné, mostani intézményvezetőt. Hajba Lászlóné, Margit néni 39 évig volt dajka a telekesi oviban - most a Vas Megyei Közgyűlés elismerését vehette át munkájáért Marton Ferenc alelnöktől. Köszöntötték Csarankó Istvánnét is, ő a megyei elismerést már korábban átvehette. Minden köszöntött külön ajándékot kapott a telekesi ovisoktól is.

Forrás: vaol.hu, Bakos Ágnes, FM