PROGRAMNAPTÁR
2020. július 4. szombat
HKSzCsPSzV
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Albánia, Tiranai Nemzetközi Kiállítás 2016.11.24-25

2016. november 28. 09:51:00  nyomtatási kép

Értékalapú együttműködés Albániával

2016. november 26. 

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár egynapos albániai látogatása során megbeszélést folytatott Lefter Koka környezetvédelmi miniszterrel, ezt követően részt vett és beszédet mondott a 23-ik Tiranai Nemzetközi Vásár megnyitó ünnepségén, majd pedig köszöntötte és megnyitotta a Földművelésügyi Minisztérium és a Tiranai Magyar Nagykövetség közös szervezésében megrendezett Tiranai Hungarikum Estet.

Az albán Környezetügyi Minisztériumban az államtitkár és tárgyalópartnere megállapították, hogy a kiváló kétoldalú politikai kapcsolatokra alapozva, a felek készek a két ország közötti környezetvédelmi együttműködést is az eddigieknél magasabb szintre emelni. Az albán fél jelezte, hogy az EU csatlakozásra való felkészülése során számít a releváns magyarországi tapasztalatok megosztására, tekintettel arra, hogy a környezetügyi fejezet megtárgyalása tűnik az egyik legbonyolultabb és legnehezebb résznek, mivel Albánia hosszú időn keresztül nem fordított kellő figyelmet a környezeti állapotára. V. Németh Zsolt jelezte, hogy Magyarország készen áll ezen a módon is támogatni Albánia csatlakozását és felhívta a figyelmet arra, hogy a környezetügy az a speciális ágazat, ahol sosem lehet hátradőlni és megelégedni az elért eredményekkel, mert mindig vannak újabb és újabb kihívások és megoldandó ügyek. Egyúttal felhívta tárgyalópartnere figyelmét a lakosság szemléletformálását célzó magyarországi gyakorlatra, amilyen a "Fűts okosan!" kampány, illetve azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak is szüksége lehet az albán tapasztalatokra, elsősorban a globális éghajlatváltozás negatív hatásainak leküzdése terén.

 

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár részt vett a 23. Tiranai Nemzetközi Vásár megnyitó ünnepségén és köszöntötte az ott megjelenteket. A vásár a nyugat-balkáni térség egyik legjelentősebb kereskedelemfejlesztési irányultságú rendezvénye, ahol Magyarország egy 80 m2 kiterjedésű standon, 4 napon keresztül mutathatja be a vásárra kilátogató szakmai közönségnek és érdeklődőknek azokat az elsősorban kiváló minőségű élelmiszereket, amelyek méltán tarthatnak számot az érdeklődésre. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy Magyarország támogatja Albánia és általában a nyugat-balkáni térség európai integrációs törekvéseit, valamint méltatta a két ország közötti kiváló politikai kapcsolatokat, utalva a magyar és albán nép közötti, hosszú időre visszanyúló jó viszonyra. A vásárra kilátogató albán közlekedési miniszter V. Németh Zsolt államtitkárral együtt látogatta meg a magyar standot.

Az elegáns tiranai Xheko Imperial szálloda báltermében első alkalommal megrendezett Hungarikum Esten a nagy számban megjelenteket Heizer Antal tiranai magyar nagykövet, V. Németh Zsolt államtitkár, valamint Roni Telegrafi albán mezőgazdasági miniszter-helyettes köszöntötte. A rendezvényen több hungarikum termék képviselője megjelent, akik kitűnő magyar élelmiszereket mutattak be. A vendégek megkóstolhatták az igazi magyar gulyást, kolbászt, a szalámit, és a libamájat, ihattak fröccsöt, pálinkát, magyar gyomorkeserűt és kiváló fehér- és vörösborokat. A szervezők által összeállított installációkon, fotókon keresztül az érdeklődők a hungarikum minősítésű egyéb értékekkel (kulturális örökség, életművek, természeti és épített környezet) is megismerkedhettek. A szervezők a rendezvénytől a kétoldalú kapcsolatok további elmélyülését, egymás jobb megismerését, valamint konkrét üzleti kapcsolatok létrejöttét várják.

Forrás: FM Sajtóiroda