PROGRAMNAPTÁR
2020. július 11. szombat
HKSzCsPSzV
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Budapest, Vidékstratégia 2016 konferenciasorozat 2016.11.23 9:30

2016. november 24. 12:00:05  nyomtatási kép

Vidékstratégia 2016. - Szelíd térségfejlesztési modellek a gyakorlatban
szakmai gondolatindító

2016. november 23.

Budapest

A Herman Ottó Intézet felkérésére, V. Németh Zsolt államtitkár a Vidékstratégia 2016 Konferenciasorozat keretén belül megszervezett szakmai napon tartott előadást, a szelíd térségfejlesztési modellek a gyakorlatban címmel.  

 

Először is üdvözölte a résztvevő közönséget: Megtiszteltetés és egyben öröm számomra, hogy a szívemhez közel álló témájú konferenciához mondhatok köszöntőt a mai napon és szolgálhatok néhány vitaindító gondolattal.

A mai konferencia témáját, mint agrárfejlesztésért felelős állami vezető, rendkívül fontosnak tartom.

2010 után szemléletváltás történt az agrárium fejlesztése tekintetében. Ennek egyik kezdő lépéseként, az új alapok letételéhez született meg a Nemzeti Vidékstratégia, melynek átfogó célkitűzése a vidéki térségeink népességeltartó és népességmegtartó képességének javítása.

A mai konferencián a szelíd térségfejlesztési modelleket ismerhetik meg a résztvevők, melyek olyan közösségi szemléletű mintaprojektek, amelyek nem csupán egyetlen gazdasági szereplő fejlődését szolgálják, hanem a helyi közösség többi szereplője is részesül annak pozitív hatásaiból, eredményeiből. Mozgatórugója az egymás elleni versengés és kiszorítás helyett a közös előnyökért, közös célok mentén történő fejlesztés, amely innovatív, felelősségteljes és tudatos. Cél, hogy olyan kisléptékű fejlesztések valósuljanak meg helyi szereplők (mikro- és kisvállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek, szövetkezetek) kezdeményezésére, amelyek illeszkednek a 2014-2020-as Európai Uniós fejlesztési időszak operatív programjainak céljaihoz, és jó gyakorlatként országosan mintául szolgálhatnak a helyi gazdasági szereplők számára.


Egyik legnépszerűbb, kizárólag nemzeti forrásból megvalósuló, a szelíd térségfejlesztéshez bátran hasonlítható programunk a Tanyafejlesztési Program, melynek alapvető célkitűzése a tanyán élők életszínvonalának javítása és a tanyai életmód hátrányainak csökkentése. Célja a tanyai gazdálkodás megmentése, megújítása, a tőkeszegény gazdálkodók, tanyai gazdaságok anyagi támogatásával, a gazdálkodási feltételeik megerősítésével, az egykori gazdaságok újjáélesztésével és természetesen új tanyagazdaságok indításának támogatásával. Mindezzel törekszünk megőrizni a tanyás térségek sajátos értékeit.

A Nemzeti Vidékstratégia célkitűzéséhez illeszkedve, a Tanyafejlesztési Program alprogramjaként indítottuk útjára a múlt évben a Zártkerti Revitalizációs Programot.

A Program alapvető célja az egykori zártkerti, elhanyagolt területek újjáélesztése közösségi műveléssel, a tájra jellemző értékek megmentésével.

Végezetül az államtitkár elmondta: A Kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a vidéki települések külterületén és a tanyákon élő emberek, gazdálkodók életkörülményeinek javítására, megkönnyítésére.

Forrás: FM