PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Vasvár, Emléknap a Domonkos Rend 800 éves jubileuma alkalmából 2016.11.21.

  nyomtatási kép

Jubiláló domonkosok ­ 

Különleges festmény és naplók kerültek Vasvárra

2016. november 20.

Vasvár ­ Alapításának nyolcszáz éves évfordulóját ünnepli idén Európában a Domonkos­rend. A jubileum alkalmából emléknapot tartottak Vasváron, ahol a rend a város történetében is meghatározó volt.


A városcentrumban álló domonkos kolostor egyedülálló. Nincs párja az egész országban. Az egykori rendház az egyetlen, ma is álló, középkori eredetű domonkos kolostor Magyarországon. Az épületben működik a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény és Alapítvány, amely a jubileumi programot szervezte. Kostecki Andrzej domonkos szerzetes mutatott be misét vasárnap, majd a kolostor zarándokszállásán a lengyel származású pap és dr. Zágorhidi Czigány Balázs gyűjteményvezető mutatta be a rend történetét és mai helyzetét. Az érdeklődők megtekintették a múzeumban A nyolcszáz éves domonkos rend Magyarországon című kiállítást. A szervezők a jubileumra készült süteménnyel, az úgynevezett dominikánerrel kínálták a látogatókat.


Több országos és vasi helyszínen voltak a jubileumhoz köthető rendezvények: Sopronban, Szentendrén, Debrecenben, Kőszegen. Mindenütt, ahol vannak, voltak domonkos közösségek. A rend történetét bemutató vándorkiállítást is ezekre a helyekre vittük el ­ mondta el dr. Zágorhidi Czigány Balázs. Az állványokon molinók, rajtuk szinte történelmi tablószerű áttekintés olvasható, látható a rendről, kiemelve a személyiségeket, akik a domonkosokhoz kötődtek a történelem során.

Tulajdonképpen egyfajta identitáskampány is ez, hogy a domonkos közösség felismerje saját értékeit. Julianus Barát is domonkos rendi szerzetes volt. A Margit ­szigethez köthető Szent Margit is a rend apácája volt. Róluk és más egyházi személyiségekről olvashatnak az érdeklődők a molinókon ­ foglalta össze a gyűjteményvezető. A történész a mobil kiállítás mellett egy időszaki tárlatra is felhívta a figyelmet: azt az idén 15 éves Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény anyagából válogatták az emléknap tiszteletére. A kiállítóterem középpontjában egy festmény állt.

 

Ez egy évtizedek óta rejtőzködő Feszty Masa­ festmény. Feszty Árpád lánya készítette, aki közkedvelt egyházi festő volt. Horváth Sándor domonkos teológus portréját 1949­ ben festette meg. A műről tudott a rendtörténeti gyűjtemény egy fekete­ fehér reprodukció miatt. Az eredeti festmény végül idén nyáron a veszprémi érsekség egyik raktárából került elő. A művet kölcsönadta az érsekség ­ mutatta büszkén az alkotást a történész.

  

A kiállításon könyvtári, levéltári, múzeumi dokumentumok sorakoznak a vitrinekben. Nem csak a rend magyarországi, hanem vasi, vasvári történeti szempontjából is érdekesek. A különleges fotógyűjtemény darabjaiból nagyon sok Vasvár várostörténetét idézi. Naplókból is több látható a vitrinek üvegei mögött. Az egyik különlegesség egy, a 19. és 20. század fordulóján élt domonkos szerzetestől származik. Szlovén volt, magyarul nem tudott.

Naplóját magyarul nem tudta, németül nem akarta írni, szlovénül pedig senki nem értette volna a köreiben, ezért eszperantó nyelven készítette el a dokumentumot. Ebben szintén fontos adalékok vannak a rend története mellett Vasvár múltjából is. Dr. Zágorhidi Czigány Balázs egy másik naplót is mutatott. Szarvaskendről, a Sibrik­kastélyból került a gyűjteményhez, domonkos nővérek készítették.

 

­ A cél, hogy az összes domonkos rendház anyaga, dokumentuma, írásos emléke ide, Vasvárra a múzeumba, a gyűjteménybe kerüljön ­ beszélt a jövő terveiről.

Forrás: vaol.hu, Pogács Mónika