PROGRAMNAPTÁR
2020. december 4. péntek
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Szarvaskend, Lovas Napok 2016.10.22 13:00

2016. október 24. 09:00:26  nyomtatási kép

Szarvaskenden töltötték a hétvégét a vasi lovasok

2016. október 22.

Szarvaskend

Díjugratók és fogathajtók is versengtek a hétvégén Szarvaskenden, különleges párbajt is tartottak, de a találkozás volt a legfontosabb – a szervező szerint. Nemcsak a lovasok, hanem a hagyományőrzés is nagy hangsúlyt kapott – emelte ki a Lovas Napok rendezvényről a szervező, Szabó József, a Vasi Fehérlófia Egyesület elnöke. A kétnapos program, a nemzeti ünnep hétvégéjén zajlott. Lovas hagyományokhoz kapcsolódva íjászok tartottak bemutatót, valamint huszárok is: Körmendről érkeztek hagyományőrzők. Közben persze a versengés sem maradt el:


Ötven­hatvan versenyző, több lóval érkezett, komoly ifjúsági megmérettetést is tartottak, külön a gyerekeknek és amatőröknek is. A két nap alatt 150 starttal mindenképpen számoltak. Különlegessége volt a szarvaskendi Lovas Napoknak, hogy díjugratók és fogathajtók együtt, két pályán párhuzamosan látványos összecsapást tartottak. Erdélyből is jelentkeztek az eseményre. Ez sokkal több, mint egy egyszerű lóverseny – fogalmazott a szervező.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő beszéddel köszöntötte az eseményen résztvevő közönséget, melyet így kezdett:


Van, aki két lovat ül meg egyszerre; van, aki magas lóról beszél, van, aki átesik a ló túlsó oldalára, van, aki rossz lóra tesz, vannak, akiket lóvá tesznek, mások pedig a maguk kárán tanulják meg, hogy közös lónak túros a háta. De szerencsére vannak sokan olyanok is, akik a lovakról nemcsak közhelyekben tudnak beszélni, sőt nemcsak beszélni tudnak róluk, de igazán értenek is a nyelvükön. Közülük sokan itt adnak ma randevút egymásnak, a szarvaskendi Szabó Tanyán, a Vas Megye Nagydíjáért rendezett Díjugrató Versenyen.


Majd az államtitkár folytatta: Nemzeti identitásunk eleme, igazi hungarikum a világon egyedül álló Kassai – féle lovas íjászat, s hogy emellett számos magyar közösség tartja a lovas kultúra különböző elemeit megyei, települési, ágazati értéktárba való kincsnek. Ilyen például komáromi Magyar Lovas Színház, a körmendi Batthyány Lovas Bandériumvagy a Hortobágyi Lovas Napok. De méltó helye van ebben a felsorolásban szarvaskendi sportlovas utánpótlásképzésnek is, ami a megyében illetve a régióban itt folyik a legmagasabb szinten.


Végezetül kiemelte: Illik beszélni arról is, hogy a ló milyen régóta, milyen sok területen társa a magyar embernek.


De nem lehet megfeledkezni a lótenyésztés, a lótartás gazdasági előnyeiről sem, hiszen, nem terheli a környezetet, extenzív jellegű, hasznosítja a legelőket, szolgálja a táj arculatának megőrzését és helyreállítását, s nagy az élőmunka igénye is, azaz nemcsak örömöt és élményt, de megélhetést is ad.

Forrás: vaol.hu, FM