PROGRAMNAPTÁR
2020. december 4. péntek
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


FACEBOOK

Őriszentpéter,Természetesen Őrség - Öko-kiállítás és vásár megnyitó 2016.10.22 9:30

2016. október 24. 08:00:32  nyomtatási kép

Természetesen Őrség-Öko kiállítás és vásár

2016. október 22.

Őriszentpéter

Hiába a hideg idő, hiába van már ősz, még megtartották az Őrség utolsó fesztiválját, a Természetesen Őrség- Öko Kiállítás és vásárt, Őriszentpéteren, melynek alap témájául az élő talaj szolgált. Az idei utolsó őriszentpéteri esemény a természetesség jegyében zajlott. V. Németh Zsolt környezetügyért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg szombaton az idei kiállítást és vásárt.


Beszédében elmondta, mindig nagy örömmel jövök a …természetesen, Őrség! öko kiállítás és vásárra. Itt ugyanis a vásár nevében megbújó szójátéktól kezdve, a családi kerékpár túrán keresztül, a gyermek-kézművesprogramokig mindent átsző a játékosság.


Jót derültem a rendezvény idei mottóján is, ami a hagyományokat folytatva ezúttal is játékra hív, és elgondolkodtat: Éljen a talaj! – kiáltják a szervezők, és valahogy ezzel a felvezetéssel még a programok közt megbújó termokomposzt és gilisztahumusz kifejezések is izgalmasan hangzanak, hát még a méta meg a jóga!


Úgy gondolom, nagy szükség van a játék könnyedségére, vidámságára, kreativitására – különösen az olyan fajsúlyos és komoly területeken, mint a természet és a környezet védelme, az egészséges életmód, vagy épp a fenntartható gazdálkodás. Szükség van rá, mert a folytonos aggodalom, a problémaközpontú gondolkodás, a görcsös akarás sokszor csak megnehezíti a dolgunkat. Tudniillik, csőlátást okoz, és sokszor zsákutcába vezet. Míg a játék ezzel szemben új utakra visz, és úgy segít megoldásokat találni, hogy közben az odavezető út, az együttgondolkodás, a próbálkozás, a kísérletezés is élvezetes.


Én mindenesetre arra buzdítok mindenkit, vegyen részt a játékban, azzal csak nyerhet. Főleg, ha nem felejti, hogy játszani tulajdonképpen annyit tesz: cselekedni, tudatosan, örömmel és (…) elkötelezetten

 

A megnyitó után indulnak a résztvevők a határon átnyúló családi kerékpártúrára. A vasárnap az Alkalmazkodó gyümölcsészet, ­ A jövő kertje a Kárpát­medencében című vándorkiállítással kezdődött. A tárlat újraértelmezi az ember és a természet viszonyát és elválaszthatatlan egységét.


Aznap mutatkoztak be az Őrség és a Göcsej hagyományos gyümölcsfajtái, és téma volt a méhészkedés is. Az eseménynek hagyományosan a Malom Látogatóközpont adott helyet. A központban és annak udvarán mindkét napon mintegy harminc kézműves, helyi termelő kínálta portékáit. A természetesség jegyében zárultak az őrségi régió 2016­os turisztikai szezonjának rendezvényei.

Forrás: FM, vaol.hu, Kálmán György, Bakos Ágnes