PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Sarasota,Washington, ÚJ ÚTRA KELT ÉRTÉKEINK PROJEKT 2016.10.12-15

  nyomtatási kép

ÚJ ÚTRA KELT ÉRTÉKEINK PROJEKT

Washington, Sarasota

2016.10.17

Rendhagyó és egyedülálló módon mutatta be a Hungarikumokat az Amerikai Egyesült Államokban V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Hrivnák Tünde divattervező.


A turné második napján Washingtonban, az Új útra kelt értékeink projekt kapcsán, divatbemutató, viseletbemutató, borkóstoló és hungarikum promóció keretében V. Németh Zsolt államtitkár köszöntő beszédében többek között elmondta:


A magyar népmesékben, ha valaki elindul szerencsét próbálni vagy világgá megy, nem visz magával nehéz poggyászt: útravalóul csak egy kis hamuba sült pogácsát csomagol. De valójában mégis sok dolog kíséri az útján: magával viszi minden tudását, furfangját, kreativitását; viszi magával szerettei óvó tekintetét és áldását, és viszi nyelvét, kultúráját, gasztronómiáját, múltját, értékrendjét éppúgy, mint vágyait és céljait.

 

A látogatás harmadik napján, Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Hrivnák Tünde divattervező világszerte népszerű és elismert, kézzel hímzett ruhakölteményein keresztül ismertette meg az amerikai Marymount University divattervező tanszékének diákjaival a matyó és kalocsai hímzések egyedülállóan gyönyörű és értékes világát. Mindezt Hrivnák Tünde magyar divattervező előadása és workshopja követte, a szemet gyönyörködtető BY ME ruhaköltemények ezúttal is elsöprő sikert arattak.

 

Dr, Szemerkényi Réka nagykövetasszony fogadta és vendégelte meg az Új útra kelt értékeink c. Hungarikumokat és magyar kézi hímzést oktató és népszerűsítő program magyar delegációját és az amerikai magyar szervezőket.


V. Németh Zsolt államtitkár a turné floridai állomásán bemutatta az ott debütáló interaktív Hungarikum kiállítást, a X. Sarasotai Magyar Fesztivál keretén belül, a 4. napon Sarasotában is köszöntötte a közönséget:


Egy dallamív a kedvenc népdalomból és a szoknyák pörgése, ahogyan a fiatalok ropják rá. Egy sor Arany Jánostól vagy Petőfitől. Egy kokárda. Egy üveg tokaji aszú vagy épp gönci barackpálinka. Március 15. és Október 23. Egy fotó az aggteleki cseppkőbarlangról meg egy másik a hortobágyi pusztából. Egy rúd csabai kolbász, egy kis kalocsai paprika. Egy álarc a busójárásról, egy minta a matyó hímzésről…

Végeláthatatlanul hosszú a sora annak, amit bele kellene tennünk a fazékba, ha egyszer ki akarnánk keverni a magyarság esszenciáját. Pedig olyan jó lenne, ha néha egy kis üvegcsében magunkkal vihetnénk.


Gulyás Andrea államtitkár asszony a nagy látogatottságú 10. Magyar Fesztiválon felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar népművészetben és kultúrában számtalan olyan értéket, szépséget találhatunk, amely színesebbé, gazdagabbá, valóban különlegesebbé teszi világunkat.


BY ME divatbemutató és workshop alkalmával a magyar kézi hímzések történelmével, techinkájával, és annak tovább éltetésére kidolgozott Hrivnák Tünde féle módszerrel ismerkedett meg az érdeklődő amerikai magyar közönség.

Forrás: BY ME, FM

Fotó: BY ME