PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Oszkó, Tájházak Szövetségének Országos Szakmai Konferenciája és Találkozója 2016.10.07 9:30

  nyomtatási kép

A dunaszentbenedeki az év tájháza – Oszkóban díjazták a legjobbat

2016. október 08.

A Hegyháton tartotta három napos konferenciáját a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A találkozón adták át az év tájháza díjat.


A dunaszentbenedeki lett az idei év tájháza, az erről szóló elismerést V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke és Hosszú Zoltán, Oszkó polgármestere adta át a díjazottaknak Oszkóban.

A Hegyháton zajlott a Magyarországi Tájházak Szövetsége XIV. Országos Szakmai Konferenciája és Találkozója – ennek keretében tartották a díjátadást. A szövetség a hazai tájház­mozgalom népszerűsítését és a gyarapító munkát ismeri el a díjjal, 2003 óta.


V. Németh Zsolt államtitkár köszöntő beszédében elmondta: Mi is magunkban hordozzuk gyerekkorunk mindennapjainak vagy nyaralásainak tájban gyökerező emlékeit, tartozunk egy tájegységhez, amelynek a múltja, jelene a tájból kiolvasható. Mégis csak ritkán gondolunk bele, hogy az életünk minőségét és sarokpontjait meghatározó tájak milyen sérülékenyek, hogy tájaink jelenéért és jövőjéért mi is felelősek vagyunk. Mindannyian táji környezetével egységet alkotó településen élünk, dolgozunk, vagy közlekedünk az ország tájainak díszletei között.


Majd a következő kérdéseket tette fel: De hogyan legyünk gondoskodó gazdái a tájnak, otthonunknak? Milyen szerepet játszhat egy közösség lakóhelye fenntartható fejlődésében? Hogyan járulhatunk hozzá a hazai tájak sokféleségéhez? Ezekre a kérdésekre nem lehet rövid válaszokat adni, nem is kell, közösen viszont gondolkoznunk kell rajtuk. A táj védelme átfogó gondolkodást igényel, amely egyszerre számol tájaink természeti erőforrásainak fenntartható módon történő hasznosításával, ugyanakkor a természeti és kulturális örökségi elemek, rendszerek megőrzésével és a mindezekkel együtt élni képes emberek igényeivel. Ezt a közös gondolkodást fogjuk ma részben elindítani, részben pedig folytatni.

Az ünnepélyes átadót előadások követték: a tájházi programok közösségteremtő és térségfejlesztési hatásairól.


Az államtitkár előadásában számos szakmai kérdés mellett közös gyökereink, hagyományaink fontosságáról a hungarikumokról is beszélt.

A konferencián mások mellett a szentendrei skanzen vezetője, alapítványok által fenntartott tájházak elnökei és vasi múzeumok képviselői tartottak beszámolókat. A konferencia a Nyugat­-Dunántúl tájházait bemutató egész napos kirándulással zárul szombaton. 

Forrás: vaol.hu, Pogács Mónika, FM