PROGRAMNAPTÁR
2024. június 23. vasárnap
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Szalafő, Köztársasági elnökök találkozója 2016.10.05

  nyomtatási kép

Biciklivel járta be a magyar és a szlovén államfő az Őrség egy részét

2016-10-05

Nem hivatalos, baráti informális találkozón vett részt szerdán az Őrségben Áder János magyar és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök, a két államfő általános iskolás gyerekek társaságában kerékpározott.

A több mint harminc kilométeres kerékpártúra a Vas megyei Orfaluból indult, ahol a két elnök előbb megnézte a szlovén tájházat, majd magyar és szlovén diákok társaságában a zöld határt átlépve biciklizett át a szlovéniai Dolencibe (Dolányba), ahol egy mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, méz és sajt előállítással foglalkozó családi gazdasággal ismerkedtek.


A túra Szalafőn a Pityerszeren folytatódott, ahol az Őrségi Népi Műemlékegyüttest keresték fel, végül az út utolsó néhány kilométerét az Őrségi Nemzeti Park központjáig előbb szemerkélő, később már szakadó esőben tették meg. Áder János Szalafőn tartott sajtótájékoztatóján az időjárás változékonyságára utalva úgy fogalmazott: rövid túrájuk meglehetősen sok arcát mutatta be az őrségi táj és az őrségi időjárás.

Elmondta, hogy szlovén kollégájával már régóta tervezték biciklitúrát, amelynek apropóját adta az is, hogy jó másfél évvel ezelőtt adták át a térségben a Felsőszölnök – Kétvölgy (Cepinci) közötti utat, amely megkönnyítette a helyben lakók életét.  Áder János hangsúlyozta: mindkét ország kormányának fontos célja, hogy a vidéken élő emberek életét is javítsák. Fontos, hogy a vidéki emberek is megfelelő infrastruktúrához jussanak, fejlődjön a közúthálózat és a vasúti közlekedés, valamint biztosítsák számukra az autóbusszal való közlekedés lehetőségét – jelentette ki. Hozzáfűzte: mindezzel a vidék megtartó képességét növelik, hogy minél többen lássák értelmét a vidéki életnek és találják meg ott a számításukat.


Áder János szólt arról is, a közös kerékpártúra a két szomszédos ország barátságát is mutatja. Nem csak a két köztársasági elnök barátságát szerették volna megmutatni, hanem a határ két oldalán élők barátságát is, hiszen magyar és szlovén diákok nagy örömmel bicikliztek együtt – tette hozzá. A magyar köztársasági elnök nem titkolta: az Őrségnek is szerettek volna egy kis hírverést és a kerékpáros turizmust is igyekeztek népszerűsíteni akciójukkal.

Borut Pahor szlovén köztársasági elnök arra emlékeztetett, hogy magyar kollégájával rendszeresek a hivatalos találkozóik, a két ország és a két nép egymáshoz fűződő viszonya baráti. Éppen ezért merült fel annak igénye, hogy ezzel a nem mindennapi találkozóval, közös kerékpártúrával is kifejezzék és erősítsék a barátságot.


A két köztársasági elnököt Szalafőn V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője fogadta, aki egy-egy hungarikumokat tartalmazó díszdobozt ajándékozott az elnököknek.

Forrás: MTI

Fotó: FM