PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Szombathely,Gálaműsor megnyitása a Közösségteremtő Szent Márton c. konferencián 2016.09.29 14:00

  nyomtatási kép

Közgyűlés és Közösségteremtő Szent Márton konferencia

2016.09.29

Szombathely

Az Emlékév alkalmából, a  Szombathelyi Képtár adott otthont szeptember 29-én a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal szervezete, a Szent Márton Központok Európai Hálózata (Réseau Européen des Centres Culturels Saint Martin) tanácskozásának. A különböző országokból érkezett delegáltak fontos döntéseket hoztak a szervezet jövőjét illetően.


Az éves közgyűlést követően kezdődött és szeptember 30-án folytatódott a Nemzeti Művelődési Intézet és Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa által szervezett "Közösségteremtő Szent Márton" c. konferencia.

 

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő ünnepi beszéddel nyitotta meg a Gálaműsort a Közösségteremtő Szent Márton konferencián.

Beszédét így kezdte: A jubileumi Szent Márton-emlékév már eddig is érdekes programot hozott el ide, Szent Márton szülőföldjére, Szombathelyre. A Közösségteremtő Szent Márton konferencia azonban közöttük is kitüntetett figyelmet érdemel, mert ezen a tanácskozáson megismerhetjük a nemzetközi meghívottak és a Vas megyei közösségek kincseit, termékeit, tevékenységét; inspiráló jó gyakorlatokról hallhatunk; kulturális párbeszédet folytathatunk; tapasztalatot cserélhetünk és együttgondolkodhatunk. Ötleteket, tudást, segítséget adhatunk és kaphatunk ahhoz, hogyan folytassuk utunkat Szent Márton emlékéhez méltón, ha úgy tetszik, lába nyomában.


Megismerhetjük, hogy most, a 21. században hogyan tudjuk megosztani a köpenyünket; hogyan tudunk fegyverek nélkül, jó ügyekért harcolni; alázattal segíteni; közösséget építeni.

Például a fiatalokat és időseket is megmozgató, s ezzel az Év Vidékfejlesztő Közössége címet nyert Abaújvár nyomdokán. Vagy a szellemi és lelki összetartozást megerősítő, fizikai valóságában is végigjárható zarándok út, a Szent Erzsébet út kialakításán felbuzdulva. Vagy akár a közösségi kertet és varrodát működtető Nádasd példáján kedvet kapva. Vagy épp a szenvedélybetegségből felépült embereknek munkát adó lendvai magyar kulturális otthon inspiráló gyakorlatából ötletet merítve.


Sőt, bízom benne, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet Kulturális Közfoglalkoztatási Program keretében folytatott országos kutatása nyomán egyre több olyan civil szerveződés példáját ismerhetjük meg, amely Szent Márton örökségéhez méltó, az általa képviselt értékeken alapuló tevékenységet folytat.

Az államtitkár beszélt az értéktárakról: Mostanra már 19 megyei értéktárat és közel 900 települési értéktárat ismerünk, így összesen több mint 1369 megyei értéket és 5863 települési értéket regisztráltak, amelyekre egytől-egyig építeni lehet egy szebb, élhetőbb, tartalmasabb jövő érdekében. Az eddigi sikertörténetek nyomán bátran állíthatom: érdemes elindulni ezen az úton.

Forrás: FM, www.szentmarton.hu