PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



péntek
09:00 : Duka
FACEBOOK

Budapest, Autómentes nap, díjátadó 2016.09.20 11:00

  nyomtatási kép

Közel 1200 alkotás érkezett a Mobilitási Hét kreatív pályázatára

2016. szeptember 20. 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által meghirdetett, Miénk a kötött pálya című pályázatra benyújtott legjobb alkotásokat értékes nyereményekkel jutalmazták a Római Kalandparkban megrendezett díjátadó ünnepségen, 2016. szeptember 20-án.


Az Európai Mobilitási Hét idei kreatív pályázata a kötött pályás közlekedés bemutatását tűzte ki célul. A gyermekek számára meghirdetett rajz- és fotópályázatra közel 1200 pályamunka érkezett, jelentős részben a határon túlról, főként Vajdaságból. A legsikeresebb műveket korcsoportokként kerékpárokkal, rollerekkel és egyéb csoportos nyereményekkel díjaztak.

Boros Anita, az NFM vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára az eseményen elmondta: Nagy öröm számunkra, hogy évről évre egyre több gyermek vesz részt az Európai Mobilitási Hét keretében szervezett pályázaton, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy felhívjuk a fiatalabb generáció figyelmét az autómentes közlekedés lehetőségeire. Célunk, hogy az egészség megőrzése érdekében minél szélesebb körben használjuk a tömegközlekedési járműveket, biciklizzünk vagy sétáljunk.


V. Németh Zsolt, az FM államtitkára beszédében kiemelte: Környezetügyért felelős államtitkárként számtalanszor tapasztaltam, hogy a környezetvédelem, a környezettudatosság területén felelősen kell döntenünk, és sosem szabad szem elől tévesztenünk az elveinket és céljainkat, mert mindennek, amit teszünk, hosszú távú következménye van. Annak is, ha égve hagyjuk a lámpát, és annak is, ha energiatakarékos izzót csavarunk bele. Annak is, ha felelőtlenül vásárolunk, és annak is, ha tudatosan helyi termékeket teszünk a kosarunkba. Annak is, ha mindenhova autóval indulunk el, és annak is, ha inkább a sétát, kerékpározást vagy a közösségi közlekedést választjuk helyette.

Borosán Beáta, az EMMI osztályvezetője hangsúlyozta: A beérkezett pályaművek rendkívül kreatívak voltak, külön öröm, hogy az alkotásokon egész osztályok és családok is együtt dolgoztak. A Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárság minden alkalmat megragad, hogy a XXI. század elvárásainak megfelelően a fenntarthatóságra és környezettudatosságra is felhívja az iskolák és a tanulók figyelmét, ezért a jövőben is pályázati partnerként arra törekszünk, hogy minden köznevelési intézménybe eljuttassuk a pályázati felhívást.


Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap egyre több emberhez juttatja el a környezetbarát közlekedés üzenetét. A nemzetközi eseménysorozat az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig az autózás helyett a közösségi közlekedési eszközök használatára, kerékpározásra, gyaloglásra ösztönözi. A szemléletformáló kampányhoz idén minden korábbinál több, 213 hazai önkormányzat csatlakozott. A közreműködő települések számát összevetve ezzel az 51 résztvevő országból Magyarország a harmadik legjobb eredménnyel büszkélkedhet.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Kommunikációs Főosztály