PROGRAMNAPTÁR
2024. június 19. szerda
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Budapest, Sajtótájékoztató a települési és tájegységi értékek megőrzése pályázatról 2016.09.19 10:00

  nyomtatási kép

250 millió forintos pályázat a települési és tájegységi értékek megőrzésére

2016. szeptember 19. 16:55

A Földművelésügyi Minisztérium 250 millió forint pályázati pénzt oszt szét a települési és tájegységi értékek megőrzésére a júniusban kiírt pályázat értékelése nyomán 122 nyertes között - közölte az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.


V. Németh Zsolt elmondta: 200 pályázat érkezett a felhívásra. A pályázók három kategóriában nyerhettek támogatást elképzeléseik megvalósítására, a települési, a tájegységi, a megyei és külhoni magyar értékek rendszerezésére. A pályázatokat július 20-ig lehetett benyújtani. Az első kategória a civil szervezetek számára nyílt meg, hogy alap-és középfokú oktatási intézmények együttműködésével tárják fel és gyűjtsék össze a helyi értékeket. A második kategóriában azok az önkormányzatok pályázhattak, amelyek még nem alakították ki helyi értéktárukat, és egy értékgyűjtésben tapasztalt partner település segítségével kívánják ezt megvalósítani. A harmadik kategória olyan kárpát-medencei vetélkedősorozat elindítását támogatja, amelyik széles körben népszerűsíti a magyar értékeket.

Az államtitkár aláhúzta: a pályázat elősegíti a nemzeti értékek megőrzését a következő nemzedékek számára. Hozzátette: a hungarikumok és a kiemelkedő nemzeti értékek bemutatása és ismerete mellett fontos a települési, tájegységi, megyei és a külhoni magyar értékek megóvása és ismerete is. A mostani pályázat ezen a területen kívánja segíteni az előrelépést, a közösségformálást.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár elmondta: a pályázat első két kategóriájában 1-2 millió forint közötti összeget nyertek a pályázók. A harmadik kategóriában pedig 1-6 millió forint a támogatás a célkitűzések megvalósításához. Az első területen 90, a másodikon 85, a harmadikon pedig 75 millió forint volt a keretösszeg. A civilszervezetek 57, a települési önkormányzatok 42, míg a vetélkedő megszervezésére 23 nyertes pályázatot nyújtottak be.V. Németh Zsolt újságírói kérdésre közölte: a magyar értékek megismertetése a világgal folyamatos. Hungarikum - bemutatók voltak már Lengyelországban, Malajziában, Kenyában, Németországban, Horvátországban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban is együtt működve a magyar külképviseletekkel, az Agrármarketing Centrummal és a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal.

Forrás: FM Sajtóiroda

Fotó: Francz Ilona