PROGRAMNAPTÁR
2024. június 24. hétfő
HKSzCsPSzV
         

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30FACEBOOK

Rábafüzes, Rábafüzesi Tájház avatása 2016.09.17 15:00

  nyomtatási kép

Angyalka álmát váltották valóra Rábafüzesen

2016. szeptember 17.

Harmadik alkalommal rendezte meg a rábafüzesi Német Nemzetiségi Önkormányzat Szentgotthárd Város Önkormányzatával karöltve a Nemzet nap – Nemzetiség nap programját, amelynek keretében felavatták a felújított, régi kornak megfelelően berendezett Hainz Tájházat is. 


Szűnni nem akaró esőben vonultak a könyvtártól a tájházig az egybegyűltek, akiket rögtönzött színielőadás várt a hatalmas udvaron.


A történelmi egyházak képviselőinek áldását követően helyezték el a hála koszorúját Dankovics Ferenc és hitvese, Szőke Angyalka tájház­folyosón kialakított emlékfalán.


Dankovics Ferenc és felesége Szőke Angyalka arról álmodott, hogy lesz egy hely, ami láthatóan, kézzelfoghatóan és megismerhetően mutatja be a gazdag hianz kultúrát, múltat, örökséget. Az álmukért meg is tettek mindent, így jöhetett létre 1986-ban az iskola falai között helyet kapó helytörténeti gyűjtemény. 


De a történet itt nem ért véget, mert az álmuk tovább élt, és benne ők is tovább élnek. A kezdeményezésük kinőtte magát, újabb és újabb lelkes támogatókra talált, így 2016-ban, 30 évvel a gyűjtemény kialakítása után már a Rábafüzesi Hianz Tájház átadásához gratulálhatunk


V. Németh Zsolt államtitkár ünnepi beszédében arról szólt, hogy az eszközök kiállításán túl fontos a népi, nemzetiségi kultúra napi szinten való beépítése életünkbe, ne csak történelmi pillanat legyen a népdal, a néptánc, a népviselet. A tájház akkor éri el kitűzött célját, ha az élettel telik meg a hétköznapokon is.


Az ünnepi percek után a rendezvénysátorban modern és néptánc, zumba, nép­, valamint popdalok szórakoztatták a nagyérdeműt, miközben a szervezők ízletes „perkelt" étkekkel kínálták a rendezvényen megjelenteket. A tombolasorsolást követően hajnalig tartó bál zárta a rábafüzesi nemzetiségi napot. 

Forrás: Vaol.hu,Horváth R. László,FM