PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Szentgotthárd, Vas megyei Vadásznap 2016.09.04 8:30

2016. szeptember 05. 11:00:17  nyomtatási kép

Vas Megyei Vadásznap

Szentgotthárd

2016.09.04

­A ciszterci apátság körüli várkert árnyas fái alatt vasárnap megrendezett megyei vadásznapon 29 ifjú vadászt avattak, és elismeréseket is átadtak. Bük és Sárvár után Szentgotthárd is örömmel fogadta a vasi vadászokat és osztrák, szlovén, vasi, valamint a szomszédos megyékből érkezett vendégeiket, akiket Gagyi István, a Vas megyei vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke köszöntött. 


Az elnök külön üdvözölte többek között V. Németh Zsoltot, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkárát, a térség országgyűlési képviselőjét; Szabó Ferencet, az FM főosztályvezetőjét; dr. Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara elnökét; dr. Boris Jesih­t, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulját; Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízottat és Majthényi Lászlót, a megyei közgyűlés elnökét.


Gagyi István a kétéves előkészítő munka után megszületett vadászati törvényt méltatta, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik annak megalkotásában közreműködtek. Szólt arról is, hogy Vas megyében több mint 95 százalékban a régi vadászati jogosultak kaptak a földtulajdonosoktól felhatalmazást a vadászati jogok további gyakorlására.

Mesélő trófeák Kinek a dal, a bor, a más asszonya nem jó, abból nem lesz vadász, az marad hajtó: e szavakkal kezdte köszöntőjét Huszár Gábor, a 2016. évi Vas megyei vadásznapnak otthont adó Szentgotthárd polgármestere.


Mentik a vadászkutyákat V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő is utalt a vadászatot, vadgazdálkodást szabályozó törvény megszületését és a vadászterületek újraosztását megelőző előkészítő munkára. Viccesen megjegyezte: javasolja, hogy az országgyűlési képviselők esküjébe kerüljön bele a türelemmel viseltetik minden vadászterületi megkeresés esetén kezdetű mondat is. Az államtitkár a vadgazdálkodás és a természetvédelem kapcsolatáról szólva a hódbetelepítési programot említette példaként: a sikeres akciót követően ugyanis a szomszédos Győr­-Moson­-Sopron megyében annyira túlszaporodtak a hódok, és olyan mértékű károkat okoznak, hogy szükség van az (szigorúan szabályozott) gyérítésére. 


V. Németh Zsolt beszélt arról is, hogy a kilenc magyar, köztük négy vadászkutya fajta (a simaszőrű vizsla, a drótszőrű vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó) esetében az állam a nemzeti parkokkal és az erdőgazdaságokkal karöltve génmegőrzési programot indít, melynek célja egy kompromisszumok nélküli törzstenyészet kialakítása.


A köszöntőbeszédeket követő hagyományos Hubertus­misét Rimfel Ferenc szentgotthárdi plébános celebrálta, majd a 29 ifjú vadász fogadalomtétele után elismeréseket adtak át. A legjobbak Az Országos Magyar Vadászkamara Kamarai Aranyérme kitüntetésben részesült Doncsecz Gábor, a Vas megyei Vadászkamara sportvadász alelnöke, a Hármashatár Vadásztársaság tagja. 

Forrás: Fm, Vaol.hu-Nagy Ildikó

Fotó: FM, Vaol.hu