PROGRAMNAPTÁR
2020. szeptember 26. szombat
HKSzCsPSzV
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30


FACEBOOK

Apátistvánfalva, Gombafesztivál - Őrségi gomba ünnepe 2016.09.03 14:00

2016. szeptember 05. 09:00:37  nyomtatási kép

Gomba fából, titkos receptben és sorba rakva

Harmadszor volt Gombafesztivál Apátistvánfalván

2016. szeptember 04

Hogy mi a tökéletes gombamártás titka, az titok maradt. Viszont több mint hatvanféle, frissen szedett gombát csodálhattak meg az érdeklődők és fotózkodhattak gombaként.

Aki keresett, talált gombát, hiszen a harmadik apátistvánfalvi Gombafesztivál túrával kezdődött, dr. Benedek Lajos Krisztián szakértő vezetésével gyűjthettek ehető és nem ehető kalaposokat a résztvevők. Az eredményt kipakolták: három asztalon fért csak el a több mint hatvanféle gomba. Sorakozott gyantás kérgestapló, gyapjas őzlábgomba, zöldesszürke döggomba, zöld tejelőgomba, lepketapló, bimbós állapotban leszedett pöfeteg, bársonyos fapereszke – és még rengetegféle, szebbnél szebb darab.


A gomba érdekes lény – így fogalmazott  köszöntőjében V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Gombafesztiválon. Mindenkinek más jut eszébe a gombáról. Van, akinek a Beatles, van, akinek az atomfelhő, esetleg a stoppolófa vagy bőrbetegség – sorolta a politikus. Majd komolyabbra fordítva a szót, így folytatta: A tudós számára a gomba eukarióta sejtekből álló, telepes felépítésű, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlény; a természetjárónak, természetvédőnek a gomba az erdei élővilág izgalmas és színes eleme. Aki szereti a hasát, annak pedig – legyen bár kutató vagy kiránduló – a gomba egyszersmind a jó gombapaprikás és a finom tejfölös gombaleves hozzávalóját is jelenti.


Aki viszont arra kíváncsi, hogy mit – vagyis mi mindent – jelent a gomba az őrségieknek, az legjobban teszi, ha ellátogat ide, Apátistvánfalvára, az Őrségi gomba ünnepére. Amikor a helyi, megyei, nemzeti értékeinket igyekszünk felkutatni, a legváratlanabb helyeken is kincsekre bukkanhatunk: egy bokor tövében, a tűzhelyen gyöngyöző levesben, egy idős néni emlékeiben.   De azt is tudom, hogy ezeket a rejtett kincseket fontos számba venni, összegyűjteni, és időről-időre megmutatni, népszerűsíteni is. Így van ez az gombával, az őrségi gombával is.


A Gombaünnep főzőversenyének eredményhirdetésén két első díjat adtak át, Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke pedig különdíjjal jutalmazta a vargányás vaddisznópörköltet. Recept­titkokat nem tudtunk meg, azt nagyon féltették a szakácsok, de a kóstolás kötelező volt. 


A gasztronómiai élmények mellé a körmendi BériBalogh Ádám Néptáncegyüttes és a szentgotthárdi Partium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptáncbemutatója társult az őrségi gomba ünnepén Apátistvánfalván. 

Forrás: FM, Vaol.hu-Bakos Ágnes