PROGRAMNAPTÁR
2024. április 19. péntek
HKSzCsPSzV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30



FACEBOOK

Petőmihályfa, Szent István napi ünnepség 2016.08.20 15:00

  nyomtatási kép

Nekünk saját karakterünk van- Így ünnepeltek a hegyhátiak augusztus 20­-án

2016. augusztus 21.

Szőlőhegyi mulatságot tartottak a nemzeti ünnep alkalmából a kápolnánál. Csaknem négy évtizedes hagyománya van a rendezvénynek. A pincék karéjában a telekesi, andrásfai, gersekaráti népdalosok, a győrvári néptáncosok, a gersekaráti kötélugrók, a Kármentő Népzenei együttes és a vasvári zeneiskola ifjúsági fúvósegyüttese adott műsort. A szabad tűzön főtt bográcsos ételek kedvelői sem maradtak hoppon.


LESZ MÉG SZŐLŐ, LESZ MÉG LÁGY KENYÉR – Harmincnyolcadik alkalommal gyűlünk össze. Jó, hogy megmaradt nekünk ez a rendezvény – kezdte ezzel Kovács Ernő polgármester köszöntőjét. Hozzátette: a hagyomány megőrzéséért a jövőben többet kell tenni. A településvezető a terület helyreállításának intenzívebb módjára utalt ezzel. A szőlőhegyi rehabilitáció ügyében van ugyan teendő, de az önkormányzatnak, a gazdáknak nem kell szégyenkezniük: – Villanyvezetéket húztunk, utakat újítottunk fel, füvet nyírunk, terepet rendezünk. A 115 hektáros területen 553 tulajdonos osztozik. 207 parcellán ingatlan is található. Ez nem engedi elnéptelenedni Hegyhát legnagyobb, összefüggő szőlőterületét – büszkélkedett a településvezető. Az önkormányzat nemrégiben felmérte a hegyi gyümölcsfaállományt is. – Lassan, de biztosan haladunk előre. Bízunk a pályázatokban, melyek segítségével a hegy visszanyerheti régi vonzerejét. Bízunk benne, hogy lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér – zárta köszöntőjét Kovács Ernő.


A CITERÁTÓL A NAGYBŐGŐIG – 30 éve járok ide, csak akkor nem mondtam beszédet és nem nagybőgőn, hanem citerán játszottam – mondta V. Németh Zsolt, akit a szervezők a program megnyitására kértek fel. Az államtitkár azokról az állandó elemekről beszélt, melyek a hegyi mulatsághoz köthetőek, egyben mindezeken túl is mutatnak. – Amikor a magyar kultúrát ünnepeljük, mint ma is, nem csak a dalt, táncot értjük alatta, hanem az olyan szimbólumokat, mint a zászló. Őseinket, elődeinket is ünnepeljük, akik példaként vannak előttünk – sorolta V. Németh Zsolt. Elhangzott: Ezek az értékek nem öncélúak, hanem irányt mutatnak abban, hogy mi a helyes és helytelen. Mi a maradandó, és mi az, ami elvetni való.


ÉRTÉKEK – Több mint ezer éves államiságunk természetesnek hat, hisz az időtávlat egyenlő az állandósággal. Egészen addig így érezzük, míg veszély nem fenyegeti – folytatta az országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjét. István király államalapításának jelentőségét abban látja V. Németh Zsolt, hogy egyedül a magyarok törzsszövetsége gyökerezhetett meg a sok más népcsoport közül a Kárpát medencében egykor, a bölcs politikai döntések következtében. – Pedig négy kultúra szorításában éltek őseink. Keletről a török­mohamedán, délről a görög­szláv, nyugatról latin­német, északról szláv­pogány hatások érték őket – elemezte az államtitkár. Hozzátette: – De mi nem engedtünk a nyomásnak. Nekünk saját karakterünk van. Megismerjük egymást Lengyelországban, Dél­Amerikában is. Ez érték. Ugyanígy a szakrális dolgok, a bor, a kenyér is értéket jelentenek számunkra.


A KENYÉR ÜNNEPE – A kenyér ünnepe van ma. Beszédünkbe is szervesen beivódott: A kenyeret keres, nehéz kenyér szófordulat a munka világáról szól. Az életet is jelenti. Én is abba a korosztályba tartozom lassan, aki megette már a kenyere javát – vett sorba néhány szólást V. Németh Zsolt.

SZŐLŐHEGYEK JÖVŐJE Az államtitkár a szőlőhegyek megmentéséről is szólt. – 200 ezer hektárnyi szőlőhegy van hazánkban, ez 1 millió 150 ezer parcellát jelent, melynek fele gondozatlan és ez nem jó. A szőlőkultúra vidékfejlesztési elem – utalt mindezek jelentőségére a szónok. A folyamat visszafordítására vidékfejlesztési program indult, mely az önkormányzatokat segíti hegyi területek felvásárlásában, azok rehabilitációjában, a tájfajta gyümölcsösök megőrzésében. – Petőmihályfa is benyújtotta pályázatát a forrásra. Ha formai hibák nem adódnak, nem lesz akadálya, hogy a település a 40 nyertes között legyen és a pénzt szőlőhegyére költse. Azért is, hogy ebben a kultúrában és ebben a közösségben sokáig lehessünk együtt. Mulassanak jól – zárta ünnepi köszöntőjét V. Németh Zsolt. 

Forrás: vaol.hu, Pogács Mónika